Escrivia el musicòleg Josep Vicent Frechina la passada setmana: “La vigència actual d’Ovidi Montllor es recolza sobre una reivindicació de la seua figura cívica: la fidelitat als seus principis, la seua visceralitat davant les injustícies, la seua posició sempre incòmoda i desafecta al sistema”. I afegia: “Ovidi ha esdevingut, així, una icona d’autenticitat i rebel·lia que el valencianisme i el catalanisme polític enarboren amb orgull”.

Quan es compleixen ara 20 anys de la mort del cantautor d’Alcoi, són moltes les localitats que li reten homenatge. Castelló és una d’aquestes poblacions gràcies a la iniciativa que avui mateix tindrà lloc, a partir de les 12.30 hores, a la plaça de la Pau. Sota el títol ‘Vermut amb Ovidi’, es congregaran diversos cantautors que retran homenatge a Montllor interpretant les seues cançons. A l’acte actuaran Joan Amèric, Borja Penalba, Andreu Valor, Tomás de los Santos, Francesc Anyó, Mireia Vives, Verdcel, Josep Lluís Notari, Artur Àlvarez i Boix, Manel Brancal i Miguel Ángel Prades. Però això no és tot, ja que demà dilluns, 28 de setembre, s’inaugurarà en el Centre Municipal de Cultura de la capital de la Plana l’exposició ‘El pas del temps farà de nosaltres colors’, de Jordi Albinyana.

Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Sant Carles de València en l’especialitat de Dibuix, Albinyana ha desenvolupat gran part del seu treball mitjançant les diferents tècniques del gravat, la xilografia i la serigrafia. Com a il·lustrador ha realitzat nombrosos treballs, entre el quals destaquen les portades dels discs ‘Te’n cantaré més de mil’, de Pep Botifarra; ‘Miquel Gil & Manel camp trio’ o ‘El poder del voler’, de Senior i el Cor Brutal. Ara, a Castelló presentara el seu particular homentage a l’obra Ovidi Montllor.

En aquesta mostra, que es podrà visitar fins al 9 d’octubre, Albinyana representa a través de la seua obra artística la profunditat de les cançons d’Ovidi Montllor, i de les interpretacions que en feia. Són deu gravats amb una visió personalíssima i d’inspiració irrefrenable que retraten deu dels temes musicals destacats de l’artista, el cantant, el pallasso…, gravades en fusta, estampades sobre fulls.

Com assenyala el propi Albinyana, “cada una de les deu planxes té un color definit, llevat de la de Montserrat, que els du tots: ací, intente fugir de la rotoscòpia ovidiana habitual per a interpretar els versets d’Estellés, de Salvat-Papasseit i d’ell mateix amb una nova iconografia, reminiscent dels cartells artesanals d’èpoques convulses”. H