La tragicomèdia Síndrhomo arriba al Paranimf de la Universitat Jaume I amb una història de reciclatge que «converteix la merda en adob» i proposa la bogeria com «solució d’una societat famolenca de canvi».

La producció de la companyia valenciana La Teta Calva es va estrenar al juny del passat 2016 i ara arriba a Castelló amb alguns canvis importants en una història que l’organització defineix com «divertida, sagaç, provocadora, captivadora, crítica i constructiva» i que «troba en la bogeria les decisions més encertades d’una societat famolenca de canvi».

Per portar aquesta idea a l’escenari, Síndrhomo ha evolucionat des del seu origen sense perdre la seua essència tragicòmica que mostra la bogeria de tres personatges que «viuen la crisi d’una societat amb poca actitud per ajudar i donar suport a aquells que perden la seua casa, la seua ocupació o el seu lloc al món». I en el Paranimf, amb què ens sorprendran? Caldrà acudir divendres que ve, 27 de gener, a partir de les 20.00 hores.

LA 'BOGERIA' DELS DESNONAMENTS // Aquesta és una història de dos germans que s’enfronten a l’Apocalipsi de les seues vides. Rómulo viu rodejat del seu exèrcit de llums i Gloria, la seua germana, dubta si lluitar o rendir-se per sempre. Nevia, un travesti venjatiu, és addicte a la poesia. Que rebente tot.

L’obra realitza una «oda a la resiliència, aquesta capacitat de les persones per sobreposar-se i sobreviure davant de situacions límit» i la amaneix d’humor i ironia com «eina per entrar en els confins més foscos del nostre dia a dia», tal com assenyalen des de la companyia.

La responsable del text, Iaia Cárdenas, ha combinat els dos elements per mostrar que «la vida és una bogeria, tot és una bogeria!», Com ella mateixa ha manifestat, en relació al fet que «és una veritable bogeria que deixin sense llar a una persona, així sense més, sense donar-li una altra alternativa». Per això, ha relatat que en la peça utilitza la bogeria com a vehicle per portar els tres actors per les emocions que passen les persones que estan passant per situacions traumàtiques com un desnonament. «Però també vaig incloure el sarcasme perquè l’optimisme i el bon humor formen part de la fortalesa de qualsevol persona per poder reposar», reivindica.

RESSORGIR DE LA FOSCOR // Amb aquest engranatge, Síndrhomo es revela com una tragicomèdia diogénica que «transforma la merda en què vivim en adob per alimentar aquesta energia que necessitem per seguir endavant». L’obra parla així del reciclatge: «l’essència de les persones que són capaços de ressorgir després d’haver tocat els fons més profunds, més foscos».

Els actors Mercè Tienda, Manuel Valls i Leo de Bari pugen a les taules aquesta fortalesa a les regnes de Xavo Giménez, que codirigeix La Teta Calva al costat de Iaia Cárdenas. Junts han recorregut els escenaris amb produccions com Penev (Millor Espectacle de Teatre al Festival Internacional d’Osca, Premi del Jurat en Escènia 2015, finalista als premis MAX), Llopis (nominat millor actor Premis AAPV), El oro de Jeremías i Les Aventures de T. Sawyer, aquesta última coproduïda al costat del Centre Teatral Escalante de València.