La literatura que veritablement m’impregna és aquella que brolla del més profund de l’ésser humà. És una literatura visceral, profundament emocional. Entenc i estime summament l’escriptura reflexiva, meditada, però si resulta massa cerebral perd part de la seua gràcia. El mateix em passa amb la música. Hi ha gèneres, cançons, compositors, que destil·len una força i puresa inusual, sense necessitat de practicar malabarismes, sense artificis.

El blues és una música que neix de l’ànima, d’aquest interior ocult i necessitat d’emocions pures (res de contraxapat). El blues és història viva, latent, aquesta cosa que batega i fa bategar els cors dels que saben apreciar la força que en les seues melodies i lletres s’amaga. L’esclavisme al país que ara coneixem com els Estats Units va ser l’origen d’aquest plor, aquesta cadència, aquesta llavor que a poc a poc va anar germinant, de manera malenconiosa i crua, però també elèctrica i plena de vida.

Va ser en els camps, en aquest entorn rural de suor i llàgrimes, on el blues va sorgir, des del més profund de l’esperit redemptor, per alliberar aquests esclaus que van ser maltractats de sol a sol, dia rere dia. Tot aquest dolor havia de ser tractat per assolir una cura, i va ser la música, i la poesia, les que van fer possible que existís en els cors d’aquests esclaus un indici d’esperança.

El blues naixeria com una manera extraordinària amb la qual fer front a la marginació i incongruència de tota una època. Per aquest motiu, aquestes lletres que narren les peripècies de la vida rural i urbana, les injustícies socials i, fins i tot, el desamor. I tot aquest pòsit va anar evolucionant, enriquint-se dels nous temps, per arribar a convertir-se en el pare del rock and roll, en el germà gran del jazz, en la música que des de fa un lustre ens fa vibrar gràcies al Benicàssim Blues Festival.

6a EDICIÓ

Del 2 al 4 de juny tindrà lloc la sisena edició d’aquesta cita musical que va guanyant adeptes any rere any i que sempre aconsegueix crear un espai de comunió únic. El públic s’entrega per complet en cadascuna de les actuacions que s’organitzen, hi ha una complicitat que sorprèn, i això és digne de lloança.

Mr. Sipp i SaRon Crenshaw són els caps de cartell del VI Benicàssim Blues Festival, són dos titans de l’escena del blues actual i dos músics passionals. De fet, a través del treball dur i la perseverança, Mr. Sipp s’ha convertit en un dels bluesman que deixen atònits als espectadors en cada una de les seues actuacions. La seua increïble capacitat vocal i compositiva, a més dels seus dots d’excepcional guitarrista, el converteixen en pura dinamita sobre l’escenari. Després de treballar durant 22 anys en la indústria del gospel com a músic de sessió i productor, va decidir emprendre la seua carrera en solitari recollint l’aplaudiment unànime de la crítica. En l’actualitat gira com a quartet en un dels millors concerts de blues que es poden veure a nivell mundial.

Per la seua banda, tal com reconeixen des de l’organització del certamen, «és molt estrany sentir la màgia en les cordes de Fredy King i la poderosa veu de Little Milton en un artista com SaRon Crenshaw». Potser per a molts aquest bluesman sigui un total desconegut al nostre país, però «estem parlant d’un membre del Blues Hall of Fame de New York, que no en va ha participat en enregistraments de grans artistes del soul com Lee Fields o Tyrone Davis, o de lluminàries del blues com Bobby Rush o el mateix Robert Cray», afirmen des del Benicàssim blues Festival, qui no dubten a destacar que,« estem parlant del secret més ben guardat de l’escena del blues soul de New York». Avís important per a navegants, en el concert que ofereixi, tanquin els ulls durant uns instants i veuran com es transporten a una altra era.

Altres noms propis d’aquesta sisena entrega són la Barcelona Big Blues Band —que actuaran amb Jonathan Herrero—, Blues Train, Tomaccos, Tina & Joe, Txus Blues & Jose Bluefingers, Still River, The Two, Trizia Band, White Towels Blues Band, Alex Caporuscio Trio, Héctor Tirado Trio i Víctor Puerta & The Mellow Tones. Tots i cada un d’ells, sense excepció, protagonitzaran moments difícilment oblidables per aquesta energia que només un gènere musical com el blues és capaç de transmetre.

En definitiva, durant tres dies Benicàssim tornarà a convertir-se en el millor escenari per seguir sentint aquests ritmes elèctrics d’una música que, no ho oblidem, va transformar per complet una part important de la cultura popular nord-americana i del món. Quina alegria.