Els centres museístics estableixen a poc a poc nous mètodes divulgatius per acostar l’art a la societat i per promocionar la pròpia institució artística com una entitat oberta i participativa, multidisciplinar i, sobretot, generadora de coneixement.

Les expectatives que solen despertar els museus poden variar, si bé tot visitant vol o busca aprendre, descobrir i comprendre la diversitat cultural existent. Així mateix, el públic, o la seua gran majoria, necessita en l’actualitat viure una experiència de tipus emocional i cognitiva a l’hora de visitar un museu. Això es tradueix en noves polítiques de gestió i de comissariat, buscant la major valoració estètica de les obres o objectes museístics; o, si no, una altra perspectiva dels mateixos, establint altres significats històrics o creant projectes específics al voltant d’una temàtica concreta que serveixi d’aparador. No és fàcil, és clar, però en els temps que corren els museus han de reformular-se per no romandre ancorats en el passat, per deixar de ser mers contenidors culturals i passar a exercir un paper molt més actiu i aconseguir, així, la implicació del públic.

Des de fa algun temps, el Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni de Vilafamés (MACVAC) realitza propostes alternatives que serveixen per donar a conèixer la seua extraordinària riquesa. Tal és la seua comesa que han decidit fins i tot «envair» altres espais, és a dir, exportar part de la seua col·lecció a altres racons de la província per posar en valor la seua col·lecció. D’aquesta iniciativa va néixer la creació de la Sala 30 a l’Aeroport de Castelló, que alberga fins el 7 de gener de l’any que l’exposició Cal·ligrafíes convergents amb obres d’Aurora Valero, Mª José Ricós, Oswaldo Guayasamín, Antoni Tàpies, Néstor Basterrechea, Ramón de Soto, Ricardo Carpani, Beatriz Guttmann, Artur Heras, Carmen Grau, Pilar Carpio, Gabriel Cantalapiedra i Antonio Bellido. A més, es pot visualitzar l’obra Al vuelo de l’artista Fanny Galera a l’entrada principal.

Així mateix, cal destacar que el centre ha posat en marxa també el projecte MACVAC de nord a sud.

RUTA ARTÍSTICA

La Torre del Rei d’Orpesa és la primera parada d’aquesta nova «ruta» impulsada per la Diputació de Castelló, en col·laboració amb el museu que dirigeix actualment Rosalía Torrent. En aquest singular enclavament es pot visitar fins al 10 de setembre l’exposició Pedra sobre Pedra, comissariada per Patricia Mir, i en la qual es mostra un grup de maternitats i figures en actituds intimistes.

Aquest conjunt de peces, que formen part de la col·lecció del MACVAC es compon de cinc escultures en bronze de Manuel Rodríguez Vázquez, Vicente Ferrero Molina, José Vento González, José Esteve Edo i Alfonso de la Ossa Alcántara, si bé la mostra es completa amb una altra peça de tall expressionista i que porta per títol Evasión, signada pel ceramista contemporani Àngel Igual.

L’obra d’Igual, realitzada amb gres, modelada a mà amb textures realitzades amb ajuda de silicat sòdic i caolí. és una peça ceràmica de la seua sèrie «Relaciones» on reflexiona sobre els afectes entre els éssers humans i les osques i solcs que aquests contactes deixen en cada un de nosaltres.

Els museus com el MACVAC, per tant, han de donar un pas cap endavant per estudiar les característiques, necessitats i motivacions del públic, per programar, projectar i realitzar exposicions —i col·laboracions amb altres entitats—, així com elaborar mitjans d’informació que serveixin per promoure l’art i la cultura, de la forma més accessible possible. És el present, i el futur.