En més d’una ocasió hem assenyalat la importància de la creativitat artística i de la necessitat que les institucions puguin servir de plataforma per fomentar aquesta creativitat.

Fa tot just unes setmanes, coneixíem la notícia que el Govern alemany tenia previst destinar aquest any uns 300 milions d’euros més per a cultura i mitjans de comunicació que en 2017. És a dir, un augment del 23 per cent, fins a arribar ni més ni menys a la xifra de 1.670 milions d’euros, aproximadament. La secretària d’Estat de Cultura alemany, Monika Grütters, ha afirmat que amb aquest augment volen donar «un testimoni contundent a favor de la cultura com a base de la nostra societat oberta i democràtica». Aquest missatge podria aplicar-se a països com el nostre. És més, hauria d’aplicar-se, més en els temps que corren, ja que sembla que la societat espanyola és cada vegada menys democràtica i oberta.

És ben sabut que a Espanya la partida pressupostària destinada a la Cultura sempre és la més sacrificada o ignorada. Pel que sembla, no importa que ampliem els nostres coneixements a través de les arts i les ciències, i que siguem capaços de debatre lliurement, i reflexionar. No obstant això, no tot és negatiu. Aquí, a la Comunitat Valenciana, s’han desenvolupat iniciatives que ens permeten albergar esperances cap a un canvi de rumb. El programa Cultura Resident, és un exemple d’això.

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana és l’encarregat d’organitzar aquesta iniciativa que ara iniciarà una nova fase, tal com va reconèixer el director de l’organisme, José Luis Pérez Pont. Així, després de l’experiència en què deu creadors han desenvolupat els seus projectes de producció artística, investigació i mediació cultural, ara es pretén ampliar el projecte, mitjançant acords amb altres institucions, oferint així noves oportunitats als artistes valencians, alhora que donen suport a projectes de residències d’agents culturals independents que neixen del mateix sector artístic valencià, tant a Castelló, com a València i Alacant.

NOUS PROJECTES

A través de Cultura Resident. Es tracta d’Estètiques Transversals - Ecosistemes de l’Oci, de la plataforma Idensitat, un programa de caràcter estatal en què també participen la comunitat de Navarra i Catalunya; Enclave, a Castelló; Aquemarropa, a Alacant i Graneros de Creación, amb Espacio Inestable, a València.

El projecte de la plataforma Idensitat ja està en marxa amb tres noves convocatòries de residències per a artistes o col·lectius al Centre del Carme de València, al Museu de Belles Arts de Castelló —del 17 de setembre al 18 de novembre d’aquest any— i al Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant. El termini per a presentar-se a aquestes convocatòries finalitza el 8 de juliol. Cal remarcar que aquest projecte d’art experimenta formes d’incidir en el territori en les seues dimensions espacial, temporal i social, per mitjà de processos creatius.

RESIDÈNCIES EN CURS

A costa de conèixer la resta de terminis oberts per a les convocatòries ja esmentades, no hem d’oblidar que les primeres deu residències amb què es va llançar el programa Cultura Resident de producció, investigació i mediació cultural, estan en marxa i algunes ja han presentat els seus resultats. És el cas d’Enrique Radigales, amb residència al Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant, qui va presentar la seua proposta El injerto residente en el marc de la celebració del Dia Internacional dels Museus, o el projecte d’investigació de Gala Knörr, que acaba de finalitzar la seua exposició al Museu de Belles Arts de Castelló.

El injerto residente d’Enrique Radigales versa sobre un suposat principi d’equilibri entre naturalesa i tecnologia, sobre un suposat creixement antagonista entre la propagació vegetativa i el creixement exponencial de la tecnologia. Monument to Noman and Everyman (Monument a ningú i a tothom), de Gala Knörr, és una instal·lació pictòrica centrada en una anàlisi profunda de la iconografia dels grans imperis grecs i romans, i la significació que tenen en un context contemporani.

Per la seua banda, els projectes de Begoña M. Santiago Pozos de Conciencia-Diálogos entre la razón y la mística; de David Trujillo Alicante ghost soundscape, a Hertzian tale i de Lucía Peiró Cualquier sitio es un patio de recreo es presentaran en els pròxims dies a Alacant. De la mateixa manera ho faran a Castelló les propostes d’investigació d’Alexandra Knie, In-between-Microcosmo y Macrocosmo, i de Danny Blackwell, El haiku iberoamericano. Les propostes de mediació cultural han sigut les últimes a activar-se i es troben treballant al Centre del Carme de València. Aquests són Fuga de amor, de Jesús Palomino, i Ara vindran els màquines, d’Alba Herrero Garcés i Anaïs Florín.