A Eduardo Ruiz Sosa, un jurat compost per Guadalupe Nettel, Cristina Rivera Garza i Juan Villoro, ho van englobar a «Mèxic 20», un llistat dels 20 escriptors menors de 40 anys amb més talent i projecció de la literatura mexicana. I és que per a molts, i sobretot per als seus editors a Espanya —la meravellosa Candaya—, Ruiz Sosa forma part sens dubte del cànon de la literatura llatinoamericana contemporània actual. Certament, després de la publicació fa ara cinc anys d’Anatomia de la memoria es va convertir en un autor a seguir, per aquest motiu la seua nova proposta Cuántos de los tuyos han muerto fos una obra esperada. Després de les primeres crítiques, podríem assegurar que l’espera va valer la pena, perquè el mexicà torna a sorprendre el lector amb un llibre introspectiu i íntim, però d’una bellesa atemporal, descarnada i estranya, que deixa una fona i duradora petjada en qui el llegeix.

RELATS I MORT

Els onze contes que reuneix aborden d’una manera colpidora i singular el fenomen de la mort. Així, amb una prosa «hipnòtica i personal, plena de registres poètics i filosòfics», com bé indiquen els responsables de Candaya, Eduardo Ruiz Sosa indaga sobretot en el que la mort desperta en els quals encara viuen —enfrontant les experiències més difícils i inconfessables del jo, però també la commoció del nosaltres—. Per això, sembla apostar pel testimoniatge de l’absència i per la cerca de l’altre —d’aquest altre que mor i d’aquest altre que roman i ofereix consol—, com un camí per a la reconstrucció d’un mateix.

A més de la temàtica, Ruiz Sosa mostra una major ambició en aquest volum de relats en plantejar-se així mateix el repte de la construcció d’un llenguatge: «el llenguatge per a parlar de la mort, de les diferents formes de la mort; el llenguatge que permeti transmetre l’experiència de la pèrdua als supervivents, als deudos, als quals perceben el frec de la mort quan veuen com els seus desapareixen en el temps o en l’espai», assenyalen.

VISITA A CASTELLÓ

Dijous que ve, 26 de setembre, a les 19.00 hores, Eduardo Ruiz Sosa visitarà Castelló per a conversar amb Luis Rodríguez en la llibreria Argot. Poques ocasions es tenen en la capital de la Plana de comptar amb figures com l’escriptor mexicà i és per això que l’etiqueta de «ineludible» ve aquí que ni pintat.