Impulsar, promoure, habilitar, facilitar, estimular. Tots aquests verbs serveixen per a descriure l’objectiu d’una iniciativa que ha anat creixent en els últims nou anys. Es tracta de les beques Hàbitat Artístic, que des dels seus inicis sempre han buscat ajudar artistes —joves i no tan joves— a desenvolupar els seus projectes a través d’estades o residències que, en un primer lloc, es realitzaven en la pròpia ciutat de Castelló, i que a poc a poc han anat ampliant el seu radi d’acció fins a desenvolupar-se en capitals europees com Berlín o en localitats com Sant Pere de Vilamajor, a Barcelona.

La configuració o estructura d’aquestes ajudes ha anat variant amb el temps, si bé ha mantingut intacta la seua essència, que no és una altra que servir de pont o plataforma perquè el talent surti a relluir, o bé que es constati. Cert és que podríem criticar el fet que un artista pugui repetir experiència, la qual cosa contraria en certa forma el seu objectiu principal, això és, el d’impulsar una carrera. Així, en aquests nou anys s’han donat casos d’artistes que han pogut beneficiar-se per partida doble d’aquestes ajudes, com és el cas d’Agustín Serisuelo —amb això no restem cap mèrit a l’obra i producció d’aquests artistes, ni molt menys—.

El de Betxí és un dels tres artistes que ara mateix exhibeixen el seu treball a la sala d’exposicions del Centre Municipal de Cultura o la Casa de la Cultura de Castelló, al costat de Pilar Ramo —a qui vam poder entrevistar nouvinguda del seu periple berlinès en la residència GlogauAIR— i Gema Quiles. Tant Quiles com Serisuelo van desenvolupar l’obra exposada en el Centre d’Art La Rectoria, en la ja citada Sant Pere de Vilamajor.

L’EXPOSICIÓ

Què podem trobar-nos a la Casa de la Cultura? La mostra col·lectiva comença amb Elles estan aquí, la creació de Pilar Ramo. La seua proposta audiovisual i de video-instal·lació explora les asimetries geogràfiques i de gènere existents en totes les ciutats. Tot seguit, el visitant a la sala podrà observar les peces que componen Pedra seca, el nou projecte fotogràfic de Serisuelo en el qual destaca la transferència d’imatges a la fusta. La seua estada en l’entorn rural a les portes del Parc Natural del Montseny, li ha permès reflexionar sobre els límits del paisatge, entre el natural i allò artificial.

Finalment, l’exposició recull Camp d’estudi, de Gema Quiles, un dels talents joves castellonencs a tenir més en compte i qui ha volgut qüestionar l’abús de la imatge o les noves relacions col·lectives i individuals. Tres treballs diferents, tres visions de l’art que podem visitar fins al 24 d’octubre.