Sculto és l’única fira d’art especialitzada en escultura contemporània d’Espanya. Del 28 de novembre a l’1 de desembre celebrarà una nova edició a La Rioja, on un total de 15 galeries presentaran el treball d’una quarantena d’artistes, entre els quals destaca el nom de Pepe Beas.

L’artista argentí, encara que resident a Castelló, donarà a conèixer el seu projecte Laudas funerarias como ropa tendida al sol i ho farà amb el suport d’Espai Nivi Coll Blanc —que també donarà a conèixer l’obra de Mar Vicente—. Una vegada més, el tàndem format per Beas i Mariano Poyatos —responsable de la galeria situada a Culla—, traspassa les fronteres comarcals castellonenques per a acostar aquest treball que, molt probablement, és un dels més personals de l’artista.

«Cada 24 de març es recorda l’inici de la dictadura argentina. Una fosca època en la qual es van desencadenar les terribles desa-paricions executades per un terrorisme d’estat», ens explica Pepe Beas. Per a ell, Laudas funerarias como ropa tendida al sol «parla d’aquestes làpides sense sepultura que recull i mostren al sol frases que sobrevolen en la memòria de molts».

Com s’enterra a un desaparegut? Es pregunta Beas a l’hora d’enfrontar-se al repte d’unir l’absència a la no existència. No hi ha cap conclusió, perquè tot és una veritable incògnita que l’artista intenta resoldre a través d’aquestes frases «com laudas funeràries que tanquen inscripcions d’individus i mostren iconografies d’un íntim passat», en les seues pròpies paraules.

«La terra, la religió, la identitat, la literatura, tot això és barreja en l’obra de Beas», com bé explica Lidón Sancho en el text que acompanya al projecte de Pepe Beas i que acompanyarà a altres 200 obres en aquesta cita decaràcter internacional.