El cicle Nits al Claustre, que duu a terme l’Institut Valencià de Cultura, va arrancar l’edició de 2020 amb un concert a càrrec de la cantant valenciana Elma Sambeat. El passat dijous, 16 de juliol, a les 22.30 hores, el claustre del Museu de Belles Arts de Castelló va acollir aquest concert amb un aforament que enguany està condicionat per les mesures de distància física i altres mesures de seguretat per la crisi de la covid-19.

Elma Sambeat va fer gaudir el public castellonenc amb un concert centrat en la interpretació de temes vocals i instrumentals de l’Edat Mitjana i les músiques tradicionals de les diverses àrees de la Mediterrània, amb un recorregut per zones com Bulgària, València, Croàcia, Occitània, Itàlia, etc.

Alfonso Ribes, delegat territorial de l’Institut Valencià de Cultura a Castelló, ha valorat molt positivament aquesta proposta per a l’estrena del cicle i explica que «Elma Sambeat és una de les artistes valencianes emergents més importants del moment. La barreja de ritmes de tot el Mediterrani amb la música tradicional valenciana conforma un espectacle d’altíssima qualitat que farà que gaudisquen i ho passen bé tots els assistents al concert». Ribes també ha remarcat les arrels de la cantant recordant que «li corre el ritme per la sang, ja que el seu pare, el mític Perico Sambeat, ha estat un dels artistes de jazz més importants del nostre territori i és una sort poder continuar gaudint d’aquesta saga d’artistes valencians».

Cultura en viu

En aquests últims mesos, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat, amb iniciatives com el pla «ReaCtivem», ha elaborat un paquet de mesures per a fer front als efectes que va provocar la pandèmia generada pel coronavirus, que va suposar la paralització de l’activitat cultural valenciana.

En aquest sentit, Cultura ha mantingut tota l’activitat prevista pel que fa a la programació dels espais públics autonòmics, que s’intensifica en els mesos d’estiu i que continuarà en l’últim quadrimestre de l’any, sempre que l’evolució de la pandèmia ho permeta.

Nits al Claustre se suma a altres propostes culturals com Sagunt a Escena, el Festival Internacional de Jazz de Peníscola o el programa «Oh! La cultura» i enforteix l’aposta de Cultura per a fomentar la reactivació dels espectacles culturals en viu al nostre territori.

Varietat de propostes

Nits al Claustre completa el seu programa amb set actuacions més de gran qualitat. El 23 de juliol Joan Isaac i Sílvia Comes portaran al Museu de Belles Arts el seu Tribut a Silvio Rodríguez, un treball artesanal amb un respecte absolut per la poètica del cantautor cubà i l’emoció que transmeten les seues cançons amb la traducció al valencià d’aquesta gran obra mestra de la cançó universal, i en revisen cançons de totes les èpoques.

El dijous 30 de juliol, Joan Rovira, saxofonista llicenciat a l’ESMUC, guitarrista, compositor i cantant, que ha esdevingut un dels cantautors catalans de referència, presenta el seu disc Dies millors, un disc vitalista que combina la música festiva amb la música més intimista, ritmes caribenys fusionats amb el pop actual i música electrònica.

Nits al Claustre continuarà el 6 d’agost amb la presència de la cantautora castellonenca Xiomara Abello amb el seu concert Entre teles, un recull d’històries i vivències expressades a través de la música amb influències que transiten dels ritmes llatins a la cançó d’autor tradicional, el folklore d’arrel valencià, la samba o la bossa nova.

El 13 d’agost tindrem al claustre el duo Té Canela, format pels cantautors Jano Fernández (guitarra i veu) i Ariadna Rubio (veu i flauta travessera), que oferiran una música basada en el mestissatge d’estils i ritmes amb lletres carregades d’optimisme.

La programació continuarà el 20 d’agost amb Álvaro de la Puerta Swing Trio, l’últim projecte del cantant bilbaí establit a Castelló des de 1992. Creat en 2019, aquest trio de formació clàssica (cantant, pianista i contrabaix) ens transporta a una altra època amb les seues versions dels temes més emblemàtics dels ‘crooners’ nord-americans.

El 27 d’agost, VerdCel ens presenta al Museu de Belles Arts Bifocal: Ras i Pols, un doble disc amb novel·la gràfica que és un punt d’inflexió en la trajectòria d’Alfons Olmo, teixit amb una veu pròpia dins del llenguatge actual de la cançó, amb lletres plenes de sensibilitat i sentit crític i amb un directe enèrgic i vital.

Finalment, el plat fort de Nits al Claustre arribarà el pròxim 29 d’agost amb el concert Polvo enamorado, d’Alberto San Juan i Fernando Egoscue, un passeig lúdic i lliure pel teatre, la poesia i la música del Segle d’Or espanyol amb incursions que arriben fins al segle XIX. Un repertori no acadèmic i molt subjectiu en què l’erotisme, la comèdia, el rerefons filosòfic i la bellesa són els elements principals en aquest passeig literari i musical.

En definitiva, nits musicals d’estiu que van més enllà.