Reflexionar sobre les relacions de poder i fer-ho a través de la imatge és un dels exercicis que Mario Zamora duu a terme en el seu treball. Un treball que va presentar fa gairebé tres anys a la Llotja del Cànem de Castelló, en format expositiu, sota el títol State of Matter / Matter of State.

Des de 2014, el fotògraf valencià està immers en aquest projecte que ara veu la llum en un fotollibre que publicarà la Kursala aquest pròxim mes de maig, si bé, perquè aquesta aparició sigui possible, Zamora ha promogut una campanya de micromecenatge a través de verkami per a poder sufragar les despeses d’una edició en la qual col·labora també la Universitat Jaume I de Castelló. Participar en això val la pena perquè aquest és un treball que ens convida a meditar sobre la relació entre el capitalisme i el medi ambient, un vincle que, com sabem, perjudica i seriosament a la naturalesa a causa dels abusos de nombroses indústries.

Tal com explica Zamora, són aquestes empreses «responsables de la majoria de catàstrofes humanes a les quals s’han enfrontat el planeta en les últimes dècades». Com a exemples, podríem enunciar el cas del desastre de l’Exxon Valdez, que va arribar a abocar a la mar 37.000 tones d’hidrocarbur. «Vaig pensar que, com a consumidor, havia de repensar la meua relació amb elles -les grans corporacions- i, com a creador, havia de trobar noves maneres de parlar del problema més gran al qual s’enfronta la societat actual. Una crisi ambiental i climàtica d’enormes dimensions derivada del sistema de producció actual», assegura.

Així, i amb l’ajuda d’altres persones, Mario Zamora presenta informes corporatius de trenta grans marques, àmpliament conegudes pels seus abusos i crims ambientals, en els quals s’accentua la seua utilització del llenguatge quant a les seues responsabilitats ètiques i ecològiques. Aquests informes, explica, estan intervinguts per fotografies dels quatre elements naturals preses al voltant del món, des d’Islàndia a Nicaragua. Volcans, incendis, glaceres, muntanyes, deserts, cataractes o grans llacs que revelen les veritables forces de la Naturalesa. Aquestes imatges són interrompudes per retrats dels directors executius de les companyies erosionats amb diferents mètodes i lapses de temps pels mateixos elements les empreses dels quals esgoten, aprofiten o contaminen. Finalment, el llibre reuneix una exhaustiva recerca sobre els crims ambientals comeses per les 30 companyies seleccionades.