Reivindicar el cartell com una forma d’expressió, sí, però també com una peça artística. Això és el que pretén oferir l’exposició Prohibit fixar cartells. REA - Cartells Valencians 2000-2020, una «mirada cap al disseny de cartell en l’actualitat reconeixent els seus nous formats i els seus professionals», tal i com ja va explicar el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, en la inauguració d’aquest projecte expositiu que es va veure al Centre del Carme, a València, al mes de setembre de l’any passat i que ara, a partir del pròxim 10 de març, podrem gaudir a la sala temporal del Museu de Belles Arts de Castelló.

El cartell, gran arma de difusió massiva de finals del segle XIX i principis del XX va perdre la seua hegemonia respecte als nous mitjans com la televisió. La reducció dels espais de lliure expressió i l’ampli avanç de les xarxes socials han modificat la nostra manera de comunicar-nos en l’espai i temps digital. És per això que molts es pregunten si acabarà el cartell abandonant el paper?

Amb aquesta mostra es vol reivindicar també el cartell com a format divulgatiu i el disseny com a disciplina, «dins del museu», en paraules de Pérez Pont, qui recordava que actualment aquesta disciplina sembla viure un segon moment d’esplendor, coincidint també amb la designació de València com a capital mundial del disseny 2022.

Organitzada pel Consorci de Museus en col·laboració amb l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana, la mostra està comissariada per Boke Bazán i Mac Diego i ofereix una panoràmica del cartell al territori valencià a través de 600 cartells, dels últims 20 anys, de 365 autors i autores. Participen en la mateixa creadors i creadores de les comarques de Castelló, València i Alacant així com professionals d’altres llocs que han treballat en campanyes desenvolupades en el territori.

De forma cronològica, en l’exposició el cartell es reivindica com la memòria gràfica de la cultura i la societat valenciana de les últimes dècades. En aquest sentit, els seus comissaris assenyalent que «en aquests últims 20 anys s’han creat més cartells que mai en l’àmbit social i cultural. Hi ha un nou auge d’aquesta disciplina que ha anat abandonant el paper per a evolucionar cap a un format digital que ja ni tan sols és estàtic sinó que es converteix en una imatge en moviment».

Noms que són referents

Així, en la mostra que s’inaugurarà a les 12.00 hores del dia 10, es poden veure les creacions d’artistes reconeguts com Manuel Boix, Artur Heras, Pepe Gimeno o Paco Bascuñán, nombrosos premis nacionals en disseny, il·lustració i còmic com Dani Nebot, Marisa Gallén, Paco Roca, Mariscal, Cristina Durán, Pablo Alaudell, Paco Giménez o Miguel Calatayud junt amb els dissenys d’artistes emergents com Miguel Chordá, Nuria Riaza, Belén Segarra, Gema Germen, Luis Armand o Miguel Hache. També hi han creacions d’artistes i dissenyadors de Castelló com ara Marta Negre, Josep Sedano, Verònica Fabregat, Álvaro Bautista o Fotolateras.

L’exposició, que es podrà veure al Museu fins el 20 d’abril, convida els públics a reflexionar sobre l’existència d’una evolució en la tècnica, l’estil o les temàtiques utilitzades. La memòria gràfica d’una societat, la nostra.