La figura de Leonardo da Vinci continua provocant, encara avui, sorpresa. No pocs són els misteris i fantasies que envolten al polimata florentí, creador d’algunes de les obres més fascinants de la nostra Història. Geni, visionari, avançat al seu temps... Molts són els apel·latius que li acompanyen i tots ells són encertats. Da Vinci va construir un món propi basat en el pensament, sent capaç de donar curs a la seua imaginació.

Aquesta llibertat creativa del mestre ha estat i és contagiosa. Molts han estat els que s’han inspirat en la seua extraordinària obra, servint-se d’aquesta inventiva per a crear, a partir d’ella, una cosa revolucionària, nou, fresc. Un clar exemple d’això és el que protagonitza Aracaladanza

Des de fa més de dues dècades, la companyia de dansa contemporània fundada per Enrique Cabrera ha conjuminat en cadascuna de les seues propostes la màgia —entesa aquesta com a art escènic que produeix estupefacció— amb el moviment del cos. Ells mateixos es mostra convençuts que amb ells poden transformar de manera «màgica» la realitat, com ho demostra el seu espectacle Vuelos, encoratjat precisament en la reconstrucció d’aquest singular cosmos que Leonardo da Vinci va idear fa ja més de cinc segles.

Representació a Castelló

Quin valor li concedim als somnis, a la màgia i a la fantasia? Aquesta pregunta és clau per a entendre la manera de fer, d’actuar, d’Aracaladanza. 

Carolina Arija Gallardo, Jorge Brea Sangueiro, Raquel de la Plaza Húmera, Jonatan de Luis Mazagatos i Jimena Trueba Toca són els encarregats de portar a l’escenari del Teatre Principal de Castelló el 27 de març —a les 18.00 hores, i dins de la programació de l’IVC— aquesta màgia i fantasia, aquest ensomni que va donar curs al desig de Da Vinci per aconseguir la utopia.

L’obra ofereix un espectacle de dansa contemporània per a públic infantil i familiar amb fascinació. Pedro Arnay

«Leonardo da Vinci va desitjar la utopia amb totes les seues forces i va obstinar el seu treball per a fer-la realitat. I ara, el seu innegable llegat es converteix en la nostra inspiració; el seu visionari somni, alimenta les nostres arrels i la seua contundent obra, abona el nostre treball», expliquen des de la companyia. La veritat és que des de fa temps Aracaladanza ha anat traçant una línia paral·lela a aquest esperit, un camí de meravelles que, com asseguren, «permet posar-nos ales i volar».

Bussejar en l’arc de Sant Martí, descobrir petits paradisos, traçar núvols i pintar constel·lacions és part de la idiosincràsia de Vuelos, aquest espectacle de dansa contemporània per a públic infantil i familiar que pretén encoratjar el gaudi de tots els sentits, convertint-los també en eina subversiva que contribueixi a canviar el món. I és que per a Aracaladanza senten la necessitat de compartir la certesa que la llibertat «només és possible quan ens atrevim a somiar un món més just i lliure. Més feliç. Més humà».

Així, enlluernats pels intel·ligents artefactes concebuts per Leonardo da Vinci, un rebel amb causa, han ideat una posada en escena amb la representació dels seus possibles dissenys i els seus detallats plans, creant amb això un univers en el qual fins i tot la bogeria es troba a l’abast de la mà. «Sorpresos i admirats, busquem donar ales a la imaginació amb l’impuls creador que va multiplicar sense treva l’home renaixentista interessat tot el saber i la creació», matisen. Sens dubte, una obra que ens convida i permet mantenir la il·lusió.