Descrit com «un pianista de gust impecable i refinat, dotat d’una extraordinària calidesa sonora», la carrera internacional de Javier Perianes comprén cinc continents amb concerts que l’han portat a algunes de les sales més prestigioses del món i a treballar amb mestres com Barenboim, Dutoit, Dudamel, Mehta, Maazel, Frühbeck de Burgos, Harding, Temirkànov i V. Petrenko, i amb orquestres com la Wiener Philharmoniker, Chicago, les simfòniques de Boston, San Francisco i Atlanta, la Cleveland Orchestra, la Filharmònica de Nova York, la London Philharmonic, la Israel Philharmonic, la London Symphony i l’Orchestre de Paris, entre d’altres.  

Premi Nacional de Música 2012 i Artista de l’Any 2019 dels ICMA, el pianista andalús torna a Castelló després de la seua actuació el passat mes de desembre per a oferir-nos un repertori titulat «L’Amor i la Mort». Com sabem, aquesta és una parella clàssica en la història de la literatura, les arts visuals i, per descomptat, la música. Enrique Granados va donar aquest nom a una de les peces incloses en les seues Goyescas. Sota aquesta rúbrica, Perianes ofereix aquest programa on explora diferents tipus d’amors i de morts, totes elles expressades amb una música d’una força aclaparadora. 

Serà el 9 d’abril, a partir de les 19.30 hores, quan l’intèrpret se situï enfront del seu benvolgut instrument a la sala simfònica de l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló, per a obrir el concert amb la Sonata per a piano núm. 12 en la bemoll major, op 26, de Ludwig van Beethoven. Aquesta serà la peça inicial d’una actuació on el públic castellonenc també podrà gaudir de la Sonata per a piano núm. 2 en si bemoll menor, op. 35, de Frédéric Chopin, una selecció de las Goyescas d’Enrique Granados, concretament «Los requiebros» i «El amor y la muerte», i els Funerals (Harmonies poètiques i religioses), de Franz Liszt.

Un artista internacional

Dir que Javier Perianes és un dels artistes més celebrats i reconeguts del panorama actual seria gairebé una obvietat. El de Nerva forma part d’un elenc d’intèrprets de primer nivell mundial, d’aquí ve que no sorprengui la seva agenda de concerts, o més aviat, els noms dels auditoris i sales en les quals està demostrant el seu mestratge en aquesta temporada tan estranya com és la 2020-2021. Sense anar més lluny, en aquest curs Perianes ha debutat amb la London Symphony Orchestra, Tonhalle Zürich, l’Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, l’Aurora Orchestra, la Nederlands Philharmonic i la NHK Symphony Orchestra. També destaquem el seu retorn amb la Konzerthausorchester Berlin, la Cincinnati Symphony Orchestra, l’Orchestre Nacional de Lille, l’Aalborg Symfoniorkester i l’Orquestra Nacional d’Espanya, escenaris als quals hem d’afegir, i per partida doble en molt poc de temps, l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló, la qual cosa diu molt de la bona gestió que s’està fent des de l’Institut Valencià de Cultura (IVC) per tal de portar a músics d’aquest nivell i qualitat.

Artista exclusiu del segell Harmonia Mundi, els seus últims llançaments discogràfics inclouen el Concert en sol de Ravel amb l’Orchestre de Paris i Josep Pons, juntament amb el Tombeau de Couperin i l’Alborada del gracioso; i Cantilena, un àlbum realitzat amb la violista Tabea Zimmermann que inclou una selecció d’obres espanyoles i llatinoamericanes. Sens dubte, tot un luxe per a Castelló poder gaudir novament de l’art de Javier Perianes.