Millorar el coneixement que l’alumnat té de la ciutat de Castelló i dels seus referents culturals, incorporar l’ús dels dispositius mòbils amb finalitats d’interés social i educativa i aprendre a desplaçar-se per la ciutat mitjançant el transport públic. Aquests són, entre d’altres, els principals objectius que cerca la Castellonada 2018, una divertida activitat interdisciplinar que se celebrarà en la capital de la Plana el pròxim 27 de febrer.

Aquesta gimcana, a la que estan convocats els alumnes de Secundària, Batxillerat i cicles formatius de tota la província, consisteix a geolocalitzar, en un únic mapa interactiu, els principals punts d’interés patrimonial de la ciutat de Castelló. La tasca de geolocalització es realitzarà amb l’ajut d’uns targetons que inclouen preguntes i informació mitjançant codis QR, elements de realitat virtual, i fent ús d’aplicacions mòbils gratuïtes.

Prèviament, el professorat dels centres inscrits haurà treballat en la revisió dels esmentats targetons mitjançant la determinació dels llocs i punts de geoposicionament, indicació d’enllaços, selecció de fotografies i recerca d’arxius de realitat augmentada. La selecció dels llocs s’ha realitzat tenint en compte criteris històrics i artístics, amb museus, rutes literàries i punts d’interés socialcultural.

organització

Partint del Menador espai cultural a les 9.30, i fins a les 14.30 hores, els participants es distribuiran en grups de quatre i rebran diversos targetons. Després, hauran d’organitzar-se per visitar els punts de la ciutat que els hagen correspost, tot combinant els mitjans clàssics amb l’ús de les tecnologies que els dispositius mòbils els proporcionen (internet, geolocalització, xarxes socials, lectors de Codis QR, realitat augmentada, etc). Adquirir habilitats socials i cíviques i sentit de la iniciativa i l’emprenedoria és clau per a l’èxit.

El professorat, instal·lat a la Sala d’Actes del Menador, coneixerà en tot moment el lloc en què es troben els alumnes mitjançant eines de geolocalització. A més, realitzarà un hangout amb el professorat de la #Valencianada18 i continuarà amb la seua formació, per parelles pedagògiques, en l’ús didàctic de les noves aplicacions.

Aquesta és una activitat oberta proposada com acció formativa pel CEFIRE de Castelló en col·laboració amb la Regidoria d’Educació.