El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, va assistir a l’acte de commemoració del centenari del naixement de la compositora Matilde Salvador a l’IES que porta el seu nom a Castelló.

Marzà va destacar que «en els nostres vora vuit segles com a ciutat, Matilde Salvador ha estat probablement la dona més rellevant de la cultura castellonenca. I, per descomptat, una de les més importants de la cultura valenciana. Salvador va ser admirada per la seua faceta artística, però també pel seu compromís amb la seua societat i el seu temps».

L’acte va comptar amb la visita a l’exposició dedicada a la figura de la compositora, organitzada per l’IES. També va tindre lloc l’actuació musical de la coral del centre, els membres de la qual van interpretar tres peces de l’autora castellonenca i van llegir alguns dels seus poemes.

lluita com a dona

El conseller d’Educació va voler destacar «la lluita de la compositora, com a dona, per a superar els límits que li imposava una societat patriarcal i reaccionària com la de la dictadura feixista».

«Va anar superant entrebancs per a acabar trencant infinits sostres de vidre fins a assolir fites com ser la primera dona a estrenar una òpera al Liceu de Barcelona». «L’educació és la principal eina que tenim a les nostres mans per a transformar la realitat, lluitar contra les injustícies i construir una societat igualitària i justa. No és l’únic, però sí és determinant. Per això des de la Conselleria volem incidir especialment en l’educació per la igualtat, en la coeducació», va declarar el conseller.

En aquest sentit, Educació va presentar el Pla director de coeducació, un seguit de mesures i eines al servei del sector educatiu per a avançar en la igualtat real i efectiva a les aules, als claustres i en tot allò relacionat amb la comunitat educativa.