El valor de les festes fundacionals de la nostra ciutat, una celebració que aquests dies ha quedat deslluïda després de l’alerta sanitària, va arribar fa un dies fins als centres escolars per a omplir-los de llum, color i tradició. Alumnes d’Infantil i de cinqué i sisé de Primària es van impregnar dels costums castellonencs a través d’una sèrie de tallers impartits per l’artista gaiater Eduardo Lagares, que va utilitzar en les seues sessions, per a atraure als més xicotets, a una ajudant del tot original: Magda, la gaiata interactiva.

Es tracta, tal com explica el responsable, «d’un recurs molt interessant perquè els xiquets es sorprenen molt veient com aquesta gaiata et saluda, pot respondre’t a preguntes sobre les nostres festes i, fins i tot, gastar-te bromes». A més, els alumnes poden canviar la seua il·luminació i jugar amb ella, tal com ja van fer els alumnes del col·legi Exèrcit, Carles Salvador i Escuelas Pías.

D’aquesta manera, els xiquets i xiquetes poden aprendre d’una manera novedosa la importància de les festes i la tradició, com sorgeixen les gaiates, de quines parts es componen i com es transforma un simple esbós en un autèntic monument. En aquest últim punt, les sessions també faciliten l’aprenentatge dels alumnes en conceptes tecnològics, «com la il·luminació led, el 3D per a dissenyar la gaiata... I és impressionant com, sent tan xicotets, alguns ja coneixen conceptes d’electrònica», confessa l’artista. A més, els estudiants tenen l’oportunitat de deixar volar la seua imaginació i elaborar la seua pròpia gaiata.

La intenció de l’organització és presentar aquest projecte, que ha aterrat als col·les enguany per primera vegada, a les regidories d’Educació i Festes «perquè els centres que ho desitgen puguen tindre accés a tutorials». Així, els xiquets aprenen des de menuts les diferents professions implicades en la creació d’una gaiata; tot, sota el mateix prisma: la tradició de la nostra ciutat.