Educació de la Generalitat ha elaborat una guia d’acompanyament emocional a l’alumnat davant de la covid-19. Aquest document orienta els equips docents en la detecció i la superació de les diferents barreres emocionals que hagen pogut sorgir entre la població escolar durant el confinament. La guia es pot descarregar en l’apartat de publicacions del web d’Inclusió Educativa que té la següent adreça: www.ceie.gva.es/va/web/inclusioeducativa/publicacionsdgie.

«La tornada a l’escola és una bona oportunitat per a detectar les barreres emocionals sorgides durant el confinament i trobar les actuacions necessàries per a enderrocar-les i contribuir, d’aquesta manera, a l’adaptació progressiva de l’alumnat a la nova normalitat», explica la directora general d’Inclusió Educativa, Raquel Andrés, i hi afig: «Són molts els xiquets, xiquetes i adolescents que han patit, pateixen i patiran impactes psicològics com a conseqüència dels efectes de la pandèmia i del confinament, i serà necessari que durant el present curs els tutors, tutores i tot el professorat en general porten a terme intervencions planificades i activitats que contribuïsquen al desenvolupament personal i social de l’alumnat, no sols des de l’àmbit acadèmic, sinó, sobretot, el personal i social».

PAUTES

En la guia, que ha estat possible gràcies a la implicació directa del Servei Psicopedagògic Escolar V16 d’Alberic, es donen pautes per a desenvolupar, a través de l’acció tutorial, la competència emocional en l’alumnat, i la resiliència davant de la covid-19.

La guia estableix la importància que les aules siguen un espai obert per a parlar sobre la pandèmia, on s’anime a expressar els dubtes, temors i tota classe d’emocions i sentiments que es vagen suscitant; un espai que fomente l’acolliment de l’alumnat, així com un clima de confiança i seguretat per a disminuir el nivell d’estrés d’alumnat i famílies.

També recomana introduir l’alfabetització mediàtica, per a facilitar en els xiquets i xiquetes l’esperit crític davant la informació que ofereixen els mitjans de comunicació o la de rumors i notícies falses, aspecte que cal treballar amb l’alumnat de les diferents etapes educatives.

A més, en la guia donen algunes indicacions perquè els centres incloguen accions d’acompanyament emocional a l’alumnat, tant en el Pla d’Atenció a la Diversitat i Inclusió Educativa (PADIE) com en el Pla d’Acció Tutorial (PAT).

EDUCACIÓ EMOCIONAL

Els mesos de confinament viscuts poden haver provocat seqüeles en els xiquets, xiquetes i adolescents, moltes d’elles no visibles, que poden manifestarse en comportaments difícils d’interpretar, inseguretats, pors, ansietat, estres, trastorns en l’estat d’ànim, inclús, alteracions en la seua pròpia identitat.

La necessitat del distanciament físic, la privació del contacte amb els seus companys, la pèrdua de ser volguts, pèrdua del treball del pare o la mare poden generar ansietat, estrés, inseguretat, tal com recull la Unesco al seu informe Promoción del bienestar socioemocional de los niños y los jóvenes durante la crisis.

L’educació emocional, per tant, ha de ser un pilar fonamental en els Plans d’Acció Tutorial dels centres durant aquest curs, ja que l’alumnat necessitarà desenvolupar les competències emocionals, per poder fer front al seu futur amb majors possibilitats d’èxit. Ensenyar a l’alumnat estratègies emocionals produeix una millora en les competències socials, en la convivència, un clima escolar positiu i, a més a més, una millora en el rendiment acadèmic.

La guia recull les activitats que formaran part del seu Pla d’Acció Tutorial. Les orientacions i activitats és necessari que s’ajusten a les característiques de cada un dels centres educatius, que les activitats es contextualitzen tenint present les barreres emocionals detectades, en especial a l’alumnat més vulnerable, partint de l’impacte de la pandèmia en cadascuna de les famílies i de tota la comunitat educativa.