Els alumnes de 2n d’ESO A, M i N de l’IES Francesc Ribalta, de Castelló, a l’assignatura de Cultura Clàssica, van celebrar a classe les Saturnaliabaix el crit de Io, Saturnalia! com autèntics romans.

Cal explicar que Saturnalia eren unes festes celebrades en l’antiga Roma, en honor al déu Saturn, amb el fi d’obtindre bones collites la primavera següent. Durant el 17 fins al 23 de desembre era declarat festa nacional. Ningú treballava, les escoles tancaven, no hi havien judicis ni actes importants a la ciutat. Eren dies en els que hi havien desfiles, cants, les famílies es reunien ifeien banquets als que els esclaus també eren convidats. És evident que algunes d’aquestes tradicions les hem adoptat i encara les continuem fent als Nadals.

Així doncs, aprofitant les dades, la professora Sofía Sáez va realitzar un taller en el que, juntament amb els alumnes, van recrear un banquet romà propi de les Saturnalia.

UNA CELEBRACIÓ A LA ROMANA

L’activitat estava dividida en tres parts. En primer lloc, els alumnes van crear un debat per a decidir quina seriala distribuciódels seus rols: amfitrions, amics dels amfitrions, fills i esclaus lliures. En segon lloc, asseguts cadascun al seu lloc de la taula, van parlar de l’origen romà del amic invisible, una tradició molt popular avui dia.

La professora els va ensenyar quins eren els regals que tradicionalment es feien els romans entre ells i, a continuació, van ser els alumnes els que van entregar els seus regals al seus amics invisibles.

Per acabar, cada alumne va presentar una targeta de felicitació del any nou, però escrita en llatí.

MOTOR DE MOTIVACIÓ

Com assenyale la mestra de l’institut castellonenc «aquestes activitats de recreació històrica són un bon motor de motivació, ja que l’alumne, deixant els llibres de banda, pot viure de primera mà com vivien els romans i les relacions tan directes que encara perduren entre ells i nosaltres mitjançant la tradició».

Així, aquest taller té la finalitat de crear un aprenentatge significatiu i, especialment, serveix per a treballar les competències clau, com ara la competència social i cívica, a més de la competència de consciència i expressions culturals.