Iberdrola lidera la creació d’un corredor d’hidrogen verd en la Comunitat Valenciana que contempla la construcció de dues hidrogeneres a València i Alacant, d’una potència en electrolizadors de 5 megavats (MW) cadascuna, que permetrà produir i proveir d’hidrogen verd al transport pesat i avançar cap a una mobilitat més sostenible.

El projecte, d’ús públic, modular i ampliable, representa una inversió superior als 38 milions d’euros i inclou la construcció d’una planta fotovoltaica d’autoconsum en cadascun dels emplaçaments que, sumada a l’energia renovable d’Iberdrola, permetrà que les instal·lacions es proveïsquen només d’electricitat procedent d’energies lliures d’emissions. A més, està en estudi la incorporació d’equips d’emmagatzematge d’energia en forma de bateries intel·ligents, per a acumular l’excedent de la producció fotovoltaica no consumida per les plantes i abocar-lo a la xarxa o destinar-lo a la producció d’hidrogen en les hores òptimes.

L’objectiu del projecte és generar i subministrar hidrogen verd a flotes de transport pesat per carretera, flotes d’autobusos interurbans i vehicles lleugers industrials. Paral·lelament es podria donar servei a altres sectors de la zona, com per exemple el ferroviari o la indústria química.

Iberdrola lidera la iniciativa presentada al programa Next Generation EU, que compta amb el suport institucional de la Generalitat valenciana, i participen empreses i institucions com Acotral, Vectalia, Grupo Mazo, Alsa, Transdonat, l’Institut Tecnològic de l’Energia (ITE), Ampere Energy i la Federació Valenciana d’Empresaris del Transport i la Logística.

La iniciativa tindrà un important efecte tractor per a l’economia regional, amb la creació de més de 1.500 llocs de treball directes i indirectes durant la construcció i explotació, i la contractació de serveis i compra d’equipament a empreses valencianes. 

A Castelló hi ha previstos altres desenvolupaments sectorials relacionats amb l’hidrogen verd.

Iberdrola ha presentat, a més, 53 projectes relacionats amb l’hidrogen al programa Next Generation EU, que activarien inversions de 2.500 milions per a aconseguir una producció de 60.000 tn/any. 

Innovació verda

IIberdrola està convençuda que la transició energètica pot actuar com a agent tractor clau en la transformació de la indústria, la recuperació verda de l’economia i l’ocupació i ha llançat un pla d’inversió de 75.000 milions d’euros per al període 2020-2025 i ha presentat 150 iniciatives al programa Next Generation UE, que mobilitzarien 21.000 milions d’euros.