En la plaça dels Telers de Benicarló tindrà lloc hui dimecres, 29 de març, a partir de les 10.00 hores, la col·locació de huit noves cambres de nidificació per a falcies. El nucli urbà de la localitat s’ha erigit com una zona pilot important per al manteniment i recuperació de les colònies de cria de falcies comunes en el litoral del Baix Maestrat després de les múltiples accions de col·locació de caixes niu realitzades per membres d’APNAL-Ecologistas en Acció i amb la col·laboració, fins al moment, de l’Ajuntament de Benicarló, propietaris d’immobles privats i el col·legi públic Francesc Català. A les caixes instal·lades en 2016 (23 unitats) en diferents llocs de la ciutat (plaça dels Telers, carrer Sta. Cándida, Avingura Rei En Jaume i Auditori), se’ls unixen 22 més, després de la col·locació, els passats dies 13 i 22 de març, de quatre caixes niu en el carrer Cèsar Floc i 18 caixes niu en el CEIP Francesc Català, respectivament.

Xarrades i tallers / L’actuació realitzada en el CEIP Francesc Catalá va consistir en la realització de dos xarrades educatives sobre les falcies (vida, problemàtiques i formes d’ajuda) i tres tallers de construcció de caixes niu per a alumnes de 5t i 6t de Primària.

Un total de 50 alumnes van participar en l’activitat exercides els dies 7, 8 i 14 de març, construint 18 ponedors que van ser col·locats en la fatxada del propi col·legi el dia 22 de març. Recordem que les falcies comunes (Apus apus) són aus insectívores migradoras que instal·len els seus llocs de cria en buits i forats d’edificis i fatxades de múltiples llocs (esglésies, cases velles, solars en construcció, etc.). Cada any, des d’abril a juliol, desenrotllen els seus cicles vitals en els pobles i ciutats, consumint insectes (mitja de 55 kg/individu/any). La població flotant de la ciutat de Benicarló s’estima en més de 200 parelles reproductores i la seua població global suma més de mil exemplars, entre exemplars adults i immadurs.

Cal recordar que les falcies són aus protegides per la llei, afectant tant els individus com als seus ous, nius, etc., existint l’obligació, tant institucional com pública, de vetlar i preservar estes espècies que enriquixen la fauna local.

Campanya / Esta actuació i moltes altres, que es realitzaran en diferents municipis de la província de Castelló, s’emmarquen dins de les activitats de la campanya de conscienciació, protecció, ubicació i potenciació d’espècies beneficioses (aus i rates penades) i caixes niu que desenrotlla Ecologistes en Acció Vinaròs des de l’any 2016 i que ha realitzat fins al moment nombroses actuacions (com ara xarrades, construcció i tallers de caixes niu, col·locació de ponedors, realització de censos urbans d’espècies beneficioses, etc.) en diferents punts de la comarca del Baix Maestrat.