El Desert de les Palmes abasta 3.300 hectàrees, aproximadament, d’espai natural protegit a la província de Castelló. Amb motiu de la celebració dels 30 anys de la declaració d’aquest paratge com a parc natural, es va dur a terme la jornada tècnica Mirada als 30 anys de protecció del Desert dins de les activitats que la Conselleria Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica està duent a terme aquest mes d’octubre.

El director general de Medi Natural i Avaluació Ambiental, Fran Quesada, present a la cita, va remarcar que gràcies als 30 anys de protecció, el Desert «s’ha mantingut allunyat de les transformacions urbanístiques, conservant així els seus valors naturals que ho han convertit no solament en un pulmó verd per a les poblacions circumdants sinó també en un refugi de biodiversitat».

La jornada va comptar amb la intervenció d’Isabel Queral, responsable de l’àrea de conservació Naturalesa en la Fundació Caixa Castelló i anterior directora del parc, qui va recordar els primers passos que es van donar en la conservació del Desert de les Palmes. Posteriorment, Evaristo Jimenez, enginyer forestal i cap de Secció Forestal durant aquests anys dels serveis territorials de la Conselleria a Castelló i responsable d’obres forestals i mediambientals del parc, va explicar les tècniques de conservació dutes a terme al parc.

Per part seua, Montse Simarro, coordinadora de programes d’Educació Ambiental en Vaersa, va exposar les possibles línies d’actuació que es duran a terme en aquesta àrea dins d’aquest espai natural protegit. Jorge Martinez i Gregori Ros, agents mediambientals, han assenyalat els treballs realitzats per a la conservació de la fauna del parc.