Dins del marc de l’Smart City Expo World Congress 2019, FCC Medi Ambient ha resultat guanyadora dels premis «World Smart City» en la categoria d’Idea Innovadora per la seua plataforma industrial d’e-mobilitat assequible, versàtil i d’alta eficiència energètica per a vehicles de serveis urbans. L’empresa ha resultat guanyadora en competència amb diversos projectes de molt alt nivell.

Aquest xassís plataforma 100% elèctric ha sigut desenvolupat per un consorci liderat per FCC Medi Ambient i grup Irizar, i subvencionat per fons europeus en el marc del programa CENT de CEDETI del Ministeri d’Economia i Competitivitat. La finalitat d’aquest projecte ha sigut el desenvolupament d’un xassís de camió modular amb tracció elèctrica permanent, que s’endolla amb bateries d’alta potència, cabina baixa i avançada, aplicable a totes les funcions de servei urbà, i econòmic a causa del seu desenvolupament industrial.

Amb aquesta plataforma es facilita la implementació de mobilitat elèctrica assequible en serveis urbans amb enormes beneficis ambientals, com la reducció total d’emissions contaminants i soroll, la disminució de la petjada de carboni i la maximització de l’eficiència energètica —per a una flota d’al voltant de 30.000 vehicles això podria suposar una reducció anual de prop d’un milió de tones equivalents de CO2 i més de 9.000 GWh d’estalvi a les ciutats espanyoles—.

VEHICLE DE FUTUR / Tant per la seua modularitat, com per la durabilitat dels seus components i la tecnologia de transmissió elèctrica permanent amb optimització de consum, aquest xassís ofereix als ajuntaments el vehicle urbà del futur de forma assequible. La primera aplicació de plataforma, que ja està en funcionament, presenta una carrosseria de càrrega lateral per a recollir les deixalles, la qual cosa significa un servei complet 100% elèctric (Zero Emission Vehicle ZEV) amb el mateix rendiment que un motor convencional però al voltant del 50% del consum d’energia i una dràstica reducció d’emissions sonores, contaminants i CO2.

Si és necessari, pot equipar-se amb un motor auxiliar de GNC, que recarrega les bateries a una velocitat constant de consum mínim d’energia i emissions. També es pot dissenyar com completament elèctric o alimentat per pila de combustible.