El proyecto LIBERA de SEO/BirdLife en aliança amb Ecoembes porta prop de tres anys treballant per a fer visible un greu problema ambiental: la basuraleza, i oferir solucions a tots els sectors de la societat per tal de minimitzar el seu impacte i realitzar propostes per a atallar el problema des de l’origen, promovent l’economia circular. Aquesta iniciativa va presentar la darrera setmana la seua memòria de lány 2019 on destaca la participació de «més de 30.000 herois», i 866 associacions, entitats públiques i privades que han col·laborat en pro del coneixement i sensibilització sobre aquesta amenaça.

Com a part de l’objectiu de visibilitzar un problema com aquest, LIBERA ha creat el «Baròmetre de la Basuraleza», que van presentar Asunción Ruiz, directora executiva de SEO/BirdLife, i Óscar Martin, conseller delegat d’Ecoembes. En aquesta publicació es poden consultar les dades de les diferents campanyes de caracterització i recollida de basuraleza en entorns terrestres, fluvials i costaners i així quantificar el problema, conéixer les causes i les seues conseqüències ambientals.

Gràcies als participants en aquesta campanya s’han afegit més de 140.000 objectes abandonats en 1.000 entorns naturals de tota Espanya al baròmetre, que s’uneixen a les dades ja recopilades des de 2017. Per a això, s’han ajudat de les aplicacions mòbils eLitter i Marnoba, desenvolupades per les associacions Paisaje Limpio i Vertidos Cero, les dades dels quals es recopilen ara en aquest nou document amb la finalitat de millorar i aprofundir en el coneixement que es té sobre la basuraleza i els seus impactes ambientals.

El baròmetre s’anirà actualitzant a mesura que es desenvolupen les futures campanyes i permetrà obtindre una visió detallada i ser un indicador de l’estat de la basuraleza en els diferents entorns naturals d’Espanya.