Qui no ha pensat en instal·lar a casa un equipament d’autoconsum de llum solar per estalviar a llarg termini? Castelló és, a més a més, una província idònia, ja què té un 10% més d’hores de sol que la mitjana nacional.

A més a més, fer realitat aquest projecte és més económic a la província. El pressupost necessari per dur endavant una instal·lació d’aquest tipus rondaria els 6.282 euros, una xifra de 700 euros menys que la mitjana i que es podria amortitzar en un termini de 6,6 anys. Així ho apunta l’informe fet per una companyia especialitzada en energia procedent del sol i en autoconsum elèctric, Sotysolar. La empresa destaca les facilitats que es donen a la Comunitat, on la Generalitat ha disposat, des de l’Ivace, de tres milions d’euros per a subvencions d’instal·lacions d’autoconsum fotovoltaiques. Hi ha préstecs bonificats per a empreses, entitatas i particulars de la Comunitat Valenciana.

Segon l’anàlisi, Castelló compta amb una immensa oportunitat per a apostar per l’autoconsum elèctric en l’àmbit residencial. Amb una mitjana de 2.780 hores de sol a l’any --major que la mitjana de la Comunitat (2.774) i la nacional (2.588)--, una instal·lació d’autoconsum residencial a Castelló es rendibilitza de mitjana en un termini de 6,6 anys, (l’amortització varia en funció del que es paguen de euros per kilovat en la factura).

Quina inversió requereix? A Castelló, seria uns 6.282 euros, lo que representa 700 menys que la mitjana nacional (6.947 euros). D’altra banda, el tipus d’instal·lació més demandada o instal·lada és de mitjana de 2,7 Kw de potència connectada a xarxa, amb abocament d’excedents.

EL 20É DEL RàNQUING // «Castelló es troba en el lloc 20é del rànquing nacional en matèria d’autoconsum, compta amb gran potencial i llum solar i gràcies a la important rendibilitat de les tecnologies, estimem que millore la seua posició en poc temps», apunta Edgar Imaz, cofundador de la consultora SotySolar.

Famílies, comunitats de veïns i empreses poden beneficiar-se dels nous tràmits administratitus: més senzills, compensació de factures i canvis en la regulació d’autoconsum compartit. Altres avantatges són l’estalvi econòmic, revaloració de l’habitatge, estar al marge de les pujades de les tarifes i la sostenibilitat.