Acció Ecologista-Agró ha denunciat la mortaldat per atropellaments d’aus, tortugues, fotges, etc., inclòs alguna gineta prop de la marjal d’Almenara. Aquest espai natural està travessat per carreteres de gestió provincial i també per camins assagadors municipals.

"Malgrat que en algunes està clara la limitació de velocitat i algun cartell avisa del pas de fauna silvestre, la realitat és que molts vehicles circulen duplicant la velocitat permesa", manifesten. Enric Amer, dirigent d’Acció Ecologista Agró, ha assenyalat: «Repetidament, hem avisat a les Administracions pertinents de millorar la informació amb cartelleria adient, com poden ser les de triangles amb figures d’anàtids passant, tal com estan en altres paratges naturals; o bé amb la instal·lació de bandes sonores. Tanmateix, observem cada dia atropellaments».

La palma se l’emporten la recta de la carretera d’Almenara a la platja de Casablanca i l’assagador de Quartell; i el vial entre Benavites i Almenara, a l’altura de la partida del Racó i La Closa. "Especialment preocupants són les èpoques de primavera i tardor, quan hi ha canvis de nivells de l’aigua, com l’eixugó de febrer per a plantacions hortícoles i en època de reproducció d’aus o de canvi de plomatge", explica Amer.

Espécies lentes

Sol afectar més a espècies lentes, com tortugues, serps o eriçons i les aus que tenen vol ras o intenten pa-ssar caminant, com fotges, galls de canyar, polles d’aigua, collverds amb les cries i de tant en tant algun exemplar nocturn que queden enlluernats pels focus dels vehicles. És el cas de ginetes, raboses, musteles, òbiles o mussols i, a voltes, porcs senglars. Per a Amer, "una millora serien els avisos d’instal·lació de radars, com s’ha fet en zones periurbanes de la platja (Casablanca, Almardà,...) i així és fàcil que els vehicles reduïsquen la velocitat, propiciant que les aus i resta d’animals tinguen temps per a creuar el vial i puguen salvar la vida".