Un equip d’investigació de l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de València (UPV), ha descobert el mecanisme molecular que regula el creixement orientat de les arrels. El treball ha sigut desenvolupat en col·laboració amb investigadors de la Universitat de Fujian i altres universitats xineses.

L’arrel d’una planta és l’òrgan que explora el subsol per a trobar aigua i constitueix la principal via a través de la qual l’aigua i els nutrients són absorbits. Les plantes mostren una capacitat provada de dirigir les seues arrels en la direcció adequada per a buscar els nínxols d’humitat, mitjançant un mecanisme molecular basat en la percepció de l’hormona àcid abscísic (ABA), l’hormona de l’adaptació a l’estrés hídric. El grup de treball coordinat per Pedro Luis Rodríguez, professor d’investigació del CSIC en el IBMCP, va descobrir la manera de fer les arrels més eficients en la cerca d’aigua, mitjançant un augment de la senyalització de l’hormona ABA. En eliminar les proteïnes fosfatasa de tipus 2C (PP2C), van aconseguir una planta modificada genèticament amb major resposta hidrotrópica.

El treball publicat en Science Advances explora aquest camí i les noves tècniques d’edició genètica podrien generar varietats resistents a sequeres i condicions d’estrés hídric