Acció Ecologista-Agró està duent a terme la recuperació d’una planta endèmica, el Thalictrum maritimum, després de l’incendi que va tindre lloc en un canyar en la marjal en el terme de la Llosa, i que va arrasar una part important d’aquesta espècie. Cal assenyalar que el Thalictrum maritimum sols es troba en la marjal d’Almenara, en la comarca de la Plana Baixa, i en el Prat de Cabanes-Torreblanca, en la Plana Alta.

El dirigent d’Acció Ecologista-Agró, Enric Amer, ha volgut destacar "la labor i la ràpida intervenció dels bombers, que va impedir que aquesta planta fora arrasada en la seua totalitat"».

Després d’aquesta catàstrofe mediambiental, l’associació es va  posar en contacte amb l’Ajuntament de la Llosa i el seu alcalde va considerar interessant que fora el voluntariat d’Acció Ecologista-Agró, juntament amb la Brigada de Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient, pel seu coneiximent de les plantes i de la zona, els que intervingueren en les actuacions de restauració i conservació de la zona afectada, que són esencialment laterals de camins municipals.

Tant els voluntaris com la brigada van procedir a la retirada del material cremat i de l’àrea cremada i la valoració de l’estat de les plantes de Thalictrum maritimum que van sobreviure a l’incendi, així com la senyalització i perimetració de la zona.

Els experts van coincidir a afirmar que, malgrat el mal patit, les plantes afectades rebrotaran, com va passar en un incendi anterior en les proximitats, que es va produir en agost de l’any 2014.

Imatge de la zona després de l'incendi.

"El exemplars menys afectats presenten una esplèndida moguda primaveral, amb brillants fulles, com a conseqüencia de la inundació hivernal, que les manté pràcticament submergides i poc visibles. Ara comencen a pujar i estirar-se les tijes de les futures inflorescències, que contribuiran a engroguir el paisatge, junt als fenolls en el mes de juliol, juntament amb la segona floració d’octubre", ha destacat Amer.

El representant d’Acció Ecologista-Agró també ha explicat que "la salvaguarda del centenar de plantes que hi havia fa 25 anys, fins als més de 4.000 exemplars actuals, ha estat un esforç enorme d’informació, seguiment del comportament de l’espècie i els seus requeriments vitals, fins a aconseguir la seua reproducció, tant en viver com en el medi natural, amb la col·laboració de propietaris i arrendataris colindants. El més difícil va ser eliminar definitivament l’ús d’herbicides com el Rondoup en els marges dels camps i la substitució per la sega selectiva de l’Arundo donax (canyar)", va explicar Amer. 

‘Thalictrum maritimum’: una espècie vulnerable

La ruda de mallada o falsa ruda (Thalictrum maritimum) és un endemisme valencià propi de les zones humides i classificat com a "vulnerable" pel Catàleg Valencià d’Espècies de Flora Amenaçada. Per la seua difícil situació de conservació és, a més a més, una de les espècies «prioritàries» de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient.

Aquest tresor botànic valencià florix en juliol i és fàcil d’identificar. Després de la floració sols queden a ran de terra unes branquetes amb fulles verdes brillants.