Castelló va desenvolupar recentment un simulacre d’activació del seu Pla Interior Marítim per a avaluar l’efectivitat i coordinació entre els diferents agents implicats, validar els procediments de comunicació, verificar els temps de resposta i l’operativitat de la barrera oceànica autounflable.

En l’operatiu van participar al voltant de 20 persones de l’Autoritat Portuària, Castelló PortControl, Direcció General de la Marina Mercant i Consulmar, especialitzada en serveis anticontaminació. El simulacre va donar inici amb la comunicació per part de la Policia Portuària a PortControl de l’albirament d’una taca de cru en aigües abrigades al costat de la bocana de PortCastelló. El temps de resposta efectiva en el simulacre va ser de 30 minuts, que permet una ràpida protecció de les zones davant un possible vessament.

Dotació

PortCastelló disposa d’un total de 525 metres de barreres anticontaminació per a confinar possibles vessaments de petroli cru i refinats. En concret, la barrera oceànica que es va desplegar al simulacre es va instal·lar en 2016 en el port de Castelló. Amb els seus 2.400 quilos i 400 metres de línia defensiva permet tancar la *bocana en menys de 15 minuts. Aquesta infraestructura, amb una inversió de 180.000 euros, se suma a les barreres de contenció situades en la dàrsena interior i el canal de refrigeració d’Iberdrola.