En 2020 s’estima que a la Comunitat Valenciana estaven registrades un total de 259 parelles de corriol camanegre (entre 18 i 21 a Castelló; 100-114, a València; i 129-136, a Alacant), una xifra lleugerament menor a l’obtinguda en 2019 (263 parelles).

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha desenvolupat un programa per a la protecció d’aquesta espècie d’ocell catalogat com a "vulnerable", que es troba ara mateix en època de nidificació en algunes platges, arenals costaners, saladars i llacunes de la Comunitat Valenciana.

Les Brigades Natura 2000 es van encarregar de reparar i reinstal·lar les tanques de fusta a les platges del Serradal (Castelló), i municipis de València i Alacant, i va instal·lar 2.790 metres de noves tanques, en els municipis de Sagunt i València, així com en l’arenal costaner de Santa Pola.

Treballs i condicionants

La instal·lació i renovació de tanques de fusta desenvalupada durant els darrers mesos s’emmarca en el pla de protecció del corriol camanegre, basat en el seguiment de les seues poblacions, l’establiment de condicionants de l’ús turístic en platges i la instal·lació de cartelleria informativa.

Els treballs de conservació han consistit també en la retirada a mà dels materials vegetals i residus que havien quedat depositats en els cordons dunars després dels temporals, respectant les aportacions marines orgàniques la presència de les quals beneficia al corriol camanegre.

Així mateix, entitats referents a l’àmbit conservacionista van dur a terme recentment diverses tasques destinades a aconseguir la restauració del paratge litoral, en el marc del cicle Celebrem amb la Natura, campanya impulsada per la Regidoria de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Castelló.

Les accions van consistir en la retirada de fem i neteja de microplàstics, la plantació d’espècies de vegetació dunar autòctona i la col·locació d’elements informatius per a delimitar les àrees de microreserva de flora i conscienciar a la ciutadania del valor d’aquests ecosistemes, que han propiciat una millora de l’entorn.

Sensibilitat

El director general de Medi Natural, Benjamí Pérez, ha advertit sobre la sensibilitat del corriol camanegre a la pèrdua d’hàbitat pels temporals marins, les molèsties derivades dels usos recreatius i la neteja mecànica d’aquestes.

A més, a les investigacions realitzades en platges de la Comunitat Valenciana s’ha comprovat que els gossos, particularment si van solts, són també una de les causes d’abandó dels nius

Nidificació

Les femelles del Corriol Camanegre fan el niu en platges, arenals costaners, saladars i llacunes, d’abril a agost, i posen de dos a tres ous. El niu consisteix en una depressió en l’arena, que folren amb petxines. Se situen en monticles pròxims a l’aigua, prou allunyats del límit de la marea alta. La femella deposita habitualment tres ous que seran incubats durant 24 a 27 dies. Les densitats més elevades de nius es donen sobre sòls arenosos amb vegetació arbustiva molt esclarissada i dispersa, i en platges sense vegetació, però amb abundants restes depositades per les marees.