La coexistència d’agricultura i centrals renovables està experimentant nous horitzons de manera cada vegada més sostenible. És el cas del projecte de EcoEnergías del Guadiana, que ha desenvolupat una iniciativa per a combinar el cultiu de tomaques sota panells fotovoltaics, evitant els colps de calor i calamarsa, estalviant aigua i millorant els resultats de la collita. «Amb la solució que hem plantejat existeix una simbiosi i el doble ús de la terra crea beneficis mutus», comenta Antonio Peinado, desenvolupador de negoci de Ecoenergía del Guadiana. 

L’aprofitament de l’energia solar en àrees agrícoles afavoreix l’autoconsum fotovoltaic, ja que les necessitats energètiques de les explotacions poden cobrir-se fàcilment amb l’electricitat generada. 

Un altre exemple espanyol de reduir l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle i fomentar la biodiversitat és CO Revolution, que utilitza drons, big data i llavors intel·ligents per a reforestar àrees de difícil accés, amb una eficàcia superior als mètodes tradicions. 

En l’actualitat, aquesta solució s’està implementant també en el Programa Arbres d’Iberdrola, amb el qual pretén plantar 20 milions d’arbres fins al final de la dècada. La iniciativa, que arranca a Espanya en comunitats autònomes com València, ja s’ha iniciat al Campus d’Innovació i Formació d’Iberdrola en Madrid.