Esta temporada, el projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró, iniciativa de ciència ciutadana que compta amb el suport de Caixa Popular, ha censat 167 tortugues autòctones, concretament 43 tortugues d’estany europees (Emys orbicularis) i 124 exemplars d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa). Estes dues espècies protegides estan amenaçades per la destrucció del seu hàbitat, la contaminació de l’aigua i la competència de tortugues exòtiques invasores. De fet, en 2021 s’han retirat del medi natural 188 tortugues de Florida (Trachemys scripta) i s’han localitzat 79 nius amb més de 500 ous d’esta espècie exòtica invasora. 

Inici

El passat juny arrancava l’edició de 2021 del Emys amb el cens de tortugues autòctones del Tancat de la Pipa, àrea de reserva del parc natural de l’Albufera de València on va nàixer esta iniciativa de ciència ciutadana d’Acció Ecologista-Agró l’any 2010. A més de les nou tortugues d’estany europees trobats en la zona de Tancat de la Pipa, aquesta temporada aquestes també han sigut censades en els Ullals de Senillera (13), la Marjal d’Almenara (11), la Llacuna del Samaruc (7) i la Marjal de Rafalell i Vistabella (3).

Per la seua part, les 124 tortugues d’aigua ibèriques censades en 2021 han sigut localitzades al Riu Canyoles al seu pas per Moixent (43) i Xàtiva (27), el Riu Magre al seu pas pel Marquesat (21), el Barranc de l’Horteta (12), l’Embassament d’Embarcaderos de Cofrents (10), el Pont Sec del Barranc del Carraixet (4), la Marjal de Rafalell i Vistabella (2), els Ullals de Senillera (2), la Marjal d’Almenara (2) i la Llacuna del Samaruc (1).

Cens

Com en 2020, esta temporada també s’han censat més tortugues exòtiques invasores que autòctones. De fet, des del projecte s’han capturat i retirat del medi natural unes 188 tortugues de Florida (Trachemys scripta), la majoria a la Marjal d’Almenara, on durant l’edició de 2021 del projecte Emys s’han pescat amb diferents tècniques 162 exemplars d’esta espècie exòtica invasora. A més a més, en esta zona humida s’han localitzat 79 nius amb més de 500 ous de Trachemys scripta.