L’Ajuntament de Moncofa ha posat en marxa una campanya que convida a la reflexió sobre les burilles i desperdicis que tirem a terra i acaben en els embornals, obrint-se camí directe cap a les platges. La mar comença ací mostra de manera cridanera la força que xicotets i desafortunats gestos provoquen en el nostre ecosistema. Per a aconseguir-ho, s’han pintat en el municipi més de 50 embornals amb un missatge directe i conscienciador sobre els residus mal gestionats i el seu devastador efecte sobre els ecosistemes marins.

El fet d’evitar un xicotet gest com tirar una burilla o un plàstic en un embornal contribueix directament en una major neteja de les platges i el consistori ho recorda amb un missatge clar i directe. M. À. S.

Segons l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO), el 66% de les mars mostra una severa alteració a causa de l’impacte humà. Les burilles es troben entre els 10 elements més freqüents a les platges europees amb densitats de més de 1.000 unitats en 100 metres de platja. A més de la contaminació visual que generen i els efectes físics en els organismes marins per ingestió o asfíxia, les burilles poden suposar un risc toxicològic a causa de les substàncies que alliberen. El regidor de Medi Ambient, Pedro Sales, diu: "Amb esta campanya esperem conscienciar sobre el fet d’evitar un xicotet gest com tirar una burilla o un plàstic en un embornal contribueix directament en una major neteja a les platges que tots gaudim".

Canvi

Podem esmenar este mal assimilant que el canvi comença en cada persona, en eixos xicotets gestos que ajuden a la cura de la naturalesa, en les accions de neteja i higiene dels nostres carrers i platges, i també en l’educació en valors, el foment dels estils de vida de les ciutats sostenibles, i a informar i ajudar a canviar gestos nocius per hàbits positius per al nostre entorn i la nostra societat.