SEO/BirdLife, amb la col·laboració de la Fundació Iberdrola Espanya (en el marc de la seua activitat en suport de la biodiversitat, una de les seues principals àrees d’actuació), va posar en marxa en 2011 el Programa Migra, que incorpora les últimes tecnologies en sistemes de geolocalització i seguiment remot per a conéixer amb major detall els moviments dels ocells dins i fora del nostre país

Gràcies a aquesta iniciativa es poden conéixer les dates d’inici i fi de les migracions de l’avifauna, els llocs de parada i punts d’alimentació, el temps que tarden a realitzar aqueixos viatges, si es repeteixen en la migració primaveral i tardorenca, les principals àrees d’hivernada i dispersió, o si les rutes són iguals any rere any.

Durant la presentació de la monografia per part de totes dues entitats, el president de la Fundació Iberdrola España va explicar que "Migra remarca la importància del coneixement dels ocells, afavoreix la biodiversitat i la sostenibilitat. Tot això s’enllaça amb el gran problema que la fundació reconeix com el canvi climàtic".

Espècie amenaçada

Entre les espècies monitoritzades figura el milà real, espècie de la qual es van marcar 138 exemplars amb dispositius de seguiment remot en diferents localitats dins de l’àrea de distribució de l’espècie a Espanya, entre els anys 2009 i 2020. Així, les dades recollides en la monografia Migració i Ecologia Espacial de la Població Espanyola del milà real són el resultat d’un elevat esforç de marcatge d’individus amb emissors GPS al llarg de més d’una dècada, gràcies al qual s’han obtingut centenars de milers de localitzacions precises que permeten entendre el comportament espacial i migratori amb un detall fins ara inassolible. Els individus s’han analitzat en diferents etapes de la seua vida (reproducció, posreproducció, hivernada, migració i dispersió juvenil), tant de la població reproductora com hivernant, posant de manifest la seua enorme variabilitat etològica i els nombrosos factors dels quals aquesta depén.

El milà real està declarat en perill d’extinció segons el Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades, i en l’últim cens realitzat en 2014 la població reproductora comptava amb 2.312 parelles, la qual cosa ens situa com el tercer país amb més població reproductora.