PROJECTE FORESTAL 'LIFE TEIXERES'

Teixos per a conservar els boscos mediterranis

Produiran 30.000 plantes, de les quals 23.000 seran plantades en el medi natural i s’actuarà en 55 llocs de 10 espais de la Xarxa Natura 2000

El projecte inclou la conservació de llavors i la producció de planta en el CIEF.

El projecte inclou la conservació de llavors i la producció de planta en el CIEF.

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica treballa en un projecte forestal per a millorar l’estat de conservació i restauració dels boscos de teix (Taxus baccata) en el territori valencià, greument amenaçats pel canvi climàtic. Amb aquest, que es porta avant a través del Centre per la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF), es produiran 30.000 plantes, de les quals 23.000 seran plantades en el medi natural i la resta es destinaran a horts clonals i a reposicions.

El projecte, denominat LIFE Teixeres, preveu actuacions en 55 llocs de 10 espais de la Xarxa Natura 2000, que ocupen 230 hectàrees de superfície. Així doncs, s’actuarà en la Tinença de Benifassà-Els Ports, l’Alt Maestrat, l’Alcalatén (parc natural del Massís de Penyagolosa), l’Alt Palància i l’Alt Millars (parc natural de la Serra d’Espadà), el Racó d’Ademuz (parc natural de la Puebla de San Miguel), Plana d’Utiel-Requena (parc natural de Chera-Sot de Chera), l’Alcoià i el Comtat (parcs naturals de la Serra de Mariola i del Carrascar de la Font Roja), la Marina Alta i la Marina Baixa.

"Es tracta de la intervenció més important realitzada fins ara en la millora de l’hàbitat del teix en el territori valencià, amb un pressupost de 2,4 milions d’euros, dels quals la Unió Europea aporta el 75%", va assenyalar la consellera de Transició Ecològica, Isaura Navarro, que també va insistir en "la importància de preservar uns boscos que aporten molts beneficis ambientals a les muntanyes". "Un treball en què aquest centre d’investigació valencià s’ha convertit en una referència, així com en la conservació d’un banc de llavors que recollida tot tipus de varietats autòctones amenaçades. Tot un tresor per a garantir el futur dels paisatges", va indicar.

Clonació de teixos

El projecte inclou la conservació de llavors i la producció de planta en les instal·lacions del CIEF, així com la creació d’un banc de germoplasma de l’espècie. El personal investigador d’aquest centre ha aconseguit la clonació de teixos a partir d’exemplars singulars de la Comunitat Valenciana.

Les clonacions permetran disposar d’un reservori genètic perquè, en cas de catàstrofe, no es perda la singularitat d’aqueixes poblacions, així com l’obtenció de llavors de gran qualitat. En total està prevista la creació de 12 horts clonals en les àrees d’actuació.

El projecte es prolongarà fins a 2026 i permetrà la producció de 30.000 plantes d’aquesta espècie catalogada com "vigilada" per la normativa valenciana i que és un dels éssers vius més resilients del planeta, que ocupa bona part d’Europa, Àsia i nord d’Àfrica.

El teix és un arbre d’una enorme longevitat, que és present al planeta des de fa milions d’anys. En terres valencianes, les poblacions s’han reduït notablement en les últimes dècades a causa d’amenaces com la fragmentació i dispersió de la superfície, el baix reclutament de nous individus i els incendis, dins d’un context de canvi climàtic que suposa una alteració dels hàbitats.