Jornada d’investigació ‘Connexions a Penyagolosa: Coneixement i acció’
Projectes de conservació en el cor del Parc Natural del Penyagolosa
L’espai polivalent de l’Antiga presó de Vistabella va propiciar un intercanvi d’experiències i va posar en contacte a persones i grups de treball que duen a terme investigacions al parc

Al mes d’octubre es varen organitzar unes jornades científiques al parc natural.
El mes d’octubre ha sigut especialment productiu pel que fa a la divulgació científica als parcs naturals de la província de Castelló. Enguany, s’ha volgut crear «un espai d’intercanvi d’experiències i per al coneixement mutu entre les persones i grups de treball que duen a terme projectes d’investigació i conservació» i així es va proposar la jornada Connexions a Penyagolosa: Coneixement i acció.
La programació va incloure diferents propostes, entre les quals es va detallar l’estat dels projectes de seguiment i conservació de fauna de la papallona Apol·lo, la sargantana de paret i l’escurçó ibèric.

Papallona Apol·lo. / Mediterràneo
Papallona
Joaquín Baixeras, de l’Institut Cavanilles, va exposar els detalls d’una iniciativa que pretén reintroduir la papallona Apol·lo al parc natural. Catalogada en la Comunitat Valenciana com a espècie vulnerable, la directiva europea Habitat, entre altres normes, estableix per a ella una protecció estricta.
Baixeras va identificar dos tipus d’amenaces que contribueixen a la disminució de la seua població. Les potencials, com la contaminació (inclosos els pesticides), els incendis, el turisme i l’esport o els parcs eòlics, entre altres, i les que tenen un impacte més «elevat i generalitzat», com la successió de boscos o matolls no continguts per herbívors i l’escalfament global.
El 2010 es va considerar la seua població oficialment extinta en el parc, sense que es poguera identificar cap motiu exacte per a la seua desaparició. Des d’aleshores, amb aquesta investigació, s’ha treballat en la millora del tapís vegetal amb les varietats idònies per a l’Apol·lo, entre altres accions sobre el terreny; s’ha creat un hivernacle per a desenvolupar experiments en condicions semicaptives i s’ha tractat de reintroduir, de moment sense resultats satisfactoris. La investigació segueix en curs, si finament no falta finançament.

Sargantana roquera. / Mediterráneo
Sargantana
Guillem Pérez, també de l’Institut Cavanilles, va exposar que la sargantana roquera és una espècie molt escassa a la Comunitat, raó per la qual té «una gran rellevància dins de la fauna valenciana». A la província de Castelló només es troba a l’ombria del Penyagolosa i en Vilafranca, malgrat que se sap poc «sobre la seua distribució, estat i ecologia». La seua investigació proposa crear un espai controlat, conegut com mesocosmos, per poder començar a treballar en el seu estudi i consolidació.

Escurçó ibèric. / Mediterráneo
Escurçó
Pel que fa a l’escurçó ibèric, F. Martínez-Freiría va indicar que al nostre territori està present «en baixa densitat» i és considerada com a espècie vulnerable. Actualment, està treballant-se en l’establiment d’un protocol comú per a tota la Península Ibèrica, de la qual és endèmica. En Penyagolosa s’està fent un mostreig que ha acreditat el seu baix nombre.
- Niño Becerra asusta a los españoles con su predicción: 'Llegará antes de lo que se piensa
- La Seguridad Social dará 5 años extra de cotización a los trabajadores que cumplan los requisitos
- Alerta amarilla en Castellón por lluvia y granizo
- La nueva letra que tendrán las matrículas de los coches en España a partir del próximo mes
- Abre el gimnasio más grande de España, lo prueban y opinan: 'Lo que más me falla...
- Una oleada de robos en viviendas de Benicàssim desata la alarma vecinal
- Aviso del Banco de España: a partir de julio, adiós a estos billetes
- Evacuados en helicóptero tres excursionistas perdidos en Castellón