"Una de les aus més emblemàtiques i amenaçades de la nostra fauna" (SEOBirdLife)

Podria tornar l’àguila imperial a Castelló després de més de dos segles extingida?

Des de finals del segle XIX, principis del XX no hi ha constància de la presència d’aquest rapinyaire endèmic de la Península ibèrica al territori castellonenc, però la seua recuperació a la resta del país dona esperances a la tornada

L’àguila imperial ja habitava el territori valencià.

L’àguila imperial ja habitava el territori valencià. / Fernando Sánchez Shutterstock (SEO BirdLife)

Castelló

El 13 d’abril d’enguany, els naturalistes Víctor J. Hernández i Rebeca Celda albiraren un rapinyaire sobrevolant el terme municipal de Barraques. No tardaren a ser conscients de la rellevància del fet, només constataren que es tractava d’un exemplar d’àguila imperial ibèrica (Aquila adalberti). Així va quedar documentat al blog administrat per Hernández, Diarios de un naturalista.

L’àguila imperial no habita la província de Castelló i, per tant, es considera extingida des de finals del segle XIX, principi del XX. Josep Bort, president del Grup d’Estudi i Protecció dels Rapinyaires-Ecologistes en Acció (GER-EA), explica que, pel que fa al conjunt del territori valencià, l’última referència de parelles de la qual es té constància, la va fer el metge i naturalista valencià Eduardo Boscá allà per 1916, en la publicació Fauna Valenciana, en la qual esmentava que les últimes es localitzaven en les comarques limítrofes amb Conca i Albacete. Des d’aleshores, varen desaparéixer d’este territori.

Un moment crític

Eixe gradual retrocés es va estendre per tot el país, fins al punt de situar a aquesta majestuosa au en situació de risc extrem d’extinció. Josep Bort remarca que al cens que es va fer l’any 1974 «es varen comptar 39 parelles a tota Espanya, molt concentrades en el parc de Doñana i voltants».

La Fundació Biodiversitat, depenent del Ministeri per a la Transició Ecològica, recordava fa uns dies que aquesta situació a començat a revertir-se. Afirmaven que «encara queda molt per fer, però l’àguila imperial ibèrica està recuperant la seua presència al territori espanyol».

Indicaven que aquesta rapinyaire «és endèmica de la Península ibèrica», fet que significa que si no s’haguera treballat per impedir la seua desaparició al nostre territori, probablement ja no en quedaria cap al planeta. El camí de la recuperació es va iniciar (així ho referencien)-, l’any 1999, amb 132 parelles reproductores. Des d’aleshores, la seua població només ha fet que augmentar, fins a arribar a les 841 censades l’any 2022. La seua distribució està acreditada per diferents zones de les dues Castelles, Madrid, Extremadura i Andalusia.

L’organització SEO BirdLife incideix també en el fet que «es tracta d’una de les aus més emblemàtiques i amenaçades de la nostra fauna», i expliquen que el seu hàbitat natural són «fonamentalment, les serres amb extenses formacions de muntanya mediterrània». Eixe fet fa que l’interior valencià siga un espai idoni per al seu establiment. Per què aleshores, malgrat la seua expansió, no ha tornat als boscos i muntanyes de la província de Castelló?

Els últims albiraments d’àguila imperial a la província de Castelló daten dels anys 2008, 2022 i el més recent, enguany. La imatge superior està capturada a una província limítrofa amb la Comunitat, el que alimenta les esperances que l’espècie puga tornar a aquest territori.

Els últims albiraments d’àguila imperial a la província de Castelló daten dels anys 2008, 2022 i el més recent, enguany. La imatge superior està capturada a una província limítrofa amb la Comunitat, el que alimenta les esperances que l’espècie puga tornar a aquest territori. / Josep Bort

Experts en rapinyaires consultats per Mediterráneo afirmen que «és qüestió de temps», i els albiraments que estan produint-se són la millor notícia en eixe sentit.

Josep Bort afirma que existeix constància d’una primera cita al mes de setembre de l’any 2008 en Ares del Maestre, per part de Ramón Prades. La següent es va produir al mes de febrer de l‘any 2022, acreditada per Virgilio Beltrán. La més recent és la ja esmentada de Víctor J. Hernández i Rebeca Celda en el terme de Barraques.

Bort afirma que a les províncies de València i Alacant els albiraments són més nombrosos, especialment a partir de 2021. «Hi ha moltíssimes cites en les províncies limítrofes a la nostra Comunitat, inclús criant, el que és molt bona notícia per al fet que acaben establint-se de nou al nostre territori».

A la pregunta de quines circumstàncies o condicions haurien de produir-se per tal de facilitar eixa repoblació, els experts consultats afirmen que cap especial. «Només que hi haguera conill seria prou, no hauria de tindre limitacions, perquè l’hàbitat no és un problema», indiquen. I és que tenen un comportament molt semblant al de l’àguila de panxa blanca, i la Comunitat és el territori on més exemplars existeixen (dins de la seua situació de vulnerabilitat).

Administracions i entitats conservacionistes han treballat de valent per tal d’evitar la desaparició de l’espècie i en altres territoris s’ha aconseguit consolidar les seues poblacions. Si l’àguila imperial ja habitava el territori valencià, la qüestió a respondre seria si s’ha fet alguna acció ací per a la reintroducció. 

La Generalitat va impulsar entre els anys 2017 i 2020 el Projecte d’Atracció d’àguila imperial a la Comunitat, amb diferents accions. Es va centrar a les comarques de Requena-Utiel i la Vall d’Aiora, donat que es va acreditar «la presència d’una bona representació de grans àguiles reproductores (real i de panxa blanca) i la proximitat de l’àguila imperial nidificant en la província d’Albacete», en paisatges semblants als d’aquestes dues comarques valencianes.

Imatge de l’àguila imperial.

Imatge de l’àguila imperial. / Josep Bort

Reduir les amenaces

Entre les conclusions d’aquell treball, es va apuntar a la que és considerada com una de les principals amenaces per a la supervivència de les rapinyaires en general, i de les més vulnerables en particular: l’electrocució.

L’estudi exposa que s’hauria «corregit» eixa qüestió. «Considerant els suports adaptats qualificats de perillosos i els que encara queden per arreglar, s’ha reduït aproximadament a la meitat el risc d’electrocució», segons detallen.

Per a la província de Castelló no existeix cap pla de treball, però els conservacionistes consultats coincideixen a afirmar que els albiraments recents són el millor indicatiu que les circumstàncies estan canviant. Remarquen que «cal veure com arribaran i en quines circumstàncies», però estan segurs que eixe fet es produirà.

«La presència d’exemplars joves al nostre territori», com el que es va deixar veure en Barraques «és un indicador del fet que tot va bé». De moment, s’ha de confiar que «elles mateixes arribaran».

Operaris d’i-DE rectificant una torre elèctrica.

Operaris d’i-DE rectificant una torre elèctrica. / Iberdrola

Evitar l’electrocució és un «esforç continuat» assumit per Iberdrola

Que l’electrocució és una de les principals amenaces per a la supervivència de les grans aus, amb més incidència en les que es troben en una situació més vulnerable, és un fet denunciat per les entitats conservacionistes i reconegut per l’administració pública i la mateixa empresa responsable dels tendits elèctrics del territori nacional.

De fet, en i-DE, distribuïdora del grup Iberdrola, defenen que estan realitzant-se «esforços continuats per a la protecció de l’avifauna en les instal·lacions de la companyia en la Comunitat Valenciana», en la línia del conveni de col·laboració signat amb la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, «en el qual s’estableixen les prioritats d’actuació en les diferents zones, que es poden modificar segons les necessitats».

Expliquen que «quan la companyia rep la notificació d’una incidència, actua amb celeritat per tal d’adequar no només el suport afectat, sinó també els limítrofs» amb la finalitat «d’assegurar una resposta ràpida i efectiva per tal de previndre futurs incidents» en eixe mateix territori.

Detallen que i-DE «està implementant un projecte d’investigació que inclou la introducció de creuetes aïllants», una innovació «que representa una solució a llarg termini per a la protecció de l’avifauna i reforça el compromís de l’empresa amb la millora continua de les infraestructures».

Defenen el seu treball «constant i de forma activa en la reducció del risc d’electrocució i col·lisió de les aus, a la vegada que possibilita la convivència de tendits i avifauna, amb el Projecte Millora de la Xarxa Aèria» com estableix el seu Pla d’Acció de Biodiversitat.

Exemplifiquen les accions que estan duent a terme, recordant les millores en, aproximadament, 60 quilòmetres de línies elèctriques ubicades al voltant d’Onda on, a més, «s’han inclòs elements per a protegir a l’avifauna», una acció que ha modificat més de 450 torres. En el Desert de les Palmes, han renovat diferents instal·lacions al llarg dels més de 13 quilòmetres de línia elèctrica que travessa el parc natural, amb més d’un centenar de punts de suport. S’han substituït per complet torres i creuetes o les cadenes d’aïllants que uneixen els conductors i s’han forrat de material aïllant les línies, dotant-les d’una major distància entre els elements de tensió i la torre elèctrica. 

Tracking Pixel Contents