Sempre teua. La teua llengua és el nom de la campanya institucional de promoció del valencià que la Generalitat valenciana va presentar fa ara un any, el 26 de setembre de 2017, coincidint amb la celebració del Dia Europeu de les Llengües.

Tal com es va remarcar al seu dia, esta iniciativa que s’organitza des de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, s’estendrà fins a la primavera de 2019 amb un conjunt d’activitats que es podran seguir des de la pàgina web www.sempreteua.gva.es. Entre elles, destaquen els distints tallers que es desenrotllen en el Bus de la Llengua que des de principis d’enguany recorre distintes localitats de les tres províncies, i que són: «Una de quatre», «L’alfaruleta», «A la moda», «El conte volador» i «Paraules esteses».

Bus de la Llengua

El Bus de la Llengua està dirigit a tota la societat, especialment als joves i a les famílies que vulguen gaudir d’activitats d’oci i didàctiques en la nostra llengua. Segons el conseller d’Educació, Vicent Marzà, «el Bus farà parades a centres educatius, a centres comercials i visitarà les festes més rellevants de les quatre ciutats més grans del nostre territori. Vincularem les activitats que es generen en aquesta campanya mòbil a tres elements fonamentals: l’aula, el carrer i la festa».

«És molt important la seua presència en grans superfícies comercials, que són un punt de trobada on les famílies habitualment realitzen activitats d’oci i de compres amb els fills i filles, on el bus és un element més per visitar en els recorreguts de temps lliure», va comentar.

Així, després del seu pas, en el mes de juliol, pel col·legi Jaime Sanz de Peníscola, i també per Benicarló, Vinaròs, Orpesa i Benicàssim, a l’agost el Bus de la Llengua es va dirigir a les platges de la Patacona (Alboraia), Elx, Santa Pola, Torrevieja i de la Malva-rosa i les Arenes (València), per a seguir en les províncies de València i Alacant durant este mes de setembre en localitats com Riba-roja, Bétera, l’Eliana, Llíria, Dénia, Oliva, Pego i Ondara. Hui i demà, este singular vehicle es trobarà a Pedreguer.

L’autobús compta amb la presència de dos monitors encarregats de realitzar els tallers dissenyats per a dinamitzar les visites, tant de centres educatius com de públic en general.

La finalitat dels tallers és motivar i divertir els participants, per això cada proposta té en compte tant el component didàctic com el lúdic. Al bus es promou la diversitat lingüística mitjançant jocs i concursos que busquen la complicitat del públic.

L’autobús també compta amb marxandatge de la campanya ‘Sempre teua. La teua llengua’, com samarretes, bosses de mà, xapes i llapis, per als visitants i centres educatius que participen en els tallers.

Protegir i recuperar

La Generalitat té el deure estatutari de protegir i recuperar el valencià, així com de garantir l’ús normal. Per tot això, es pretén incrementar el nombre d’usuaris i els usos entre els parlants i, al mateix temps, incrementar el prestigi social de la llengua pròpia. En este sentit, esta campanya, a més, té per objectiu que tota la població valenciana se senta orgullosa de tindre també el valencià com a llengua oficial.

«El valencià és viu perquè hi ha gent que ho parla. La llengua és teua, tant si la parles com si no, perquè segur que l’entens. I, apel·lant als sentiments d’una nota que pot ser d’amor o amistat, volem que siga Sempre teua. La teua llengua».