La malaltia del segle XX ha sigut el càncer, el procés estrany i punyeter que destruïx les cèl·lules del ser humà multiplicant-les per endavant, que la mateixa afecta un pulmó que a la pròstata o a un pit i que damunt, si no es talla en la seua evolució, bota d’una part a una altra de l’organisme. En fi, una malaltia pensada per amargar la vida de la persona. Si en temps passats, altres malalties com la pesta, la pigota, el paludisme o inclús aquella grip que es va cridar espanyola o cucaracha que va provocar centenars del milers de morts a la fí de la I Guerra Mundial, van ser eradicades, hui el càncer continua sent una de les primeres causes de mortalitat en la població mundial, especialment en els països avançats. Molt es fet per a curar esta malaltia i cert és que hui el càncer, en molts casos, té tractament. Però lamentablement encara queda molt per fer per a poder salvar tots els malalts.

Castelló ha sigut un exemple de la lluita contra el càncer. L’Associació que lluita contra la patologia, que en 1992 presidia Juana Pérez de Heredia, va aconseguir grans èxits com el cambra hiperbàrica i també la unitat d’Oncologia de l’Hospital Provincial posada en marxa en temps del president Joaquín Farnós.

El tractament convencional del càncer ha anat donant els seus fruits al llarg dels anys. Però junt amb estos procediments habituals, en els anys huitanta van florir tractaments alternatius que van ser molt discutits però als que alguns malalts es van aferrar com última esperança. Joaquín Amat, un metge amb consulta a Benicarló, va inventar un fàrmac cridat Amatrisan, que compost d’urea, va assegurar que pal·liava els efectes del càncer, eliminant el dolor i inclús curant la malaltia. En poc de temps, va tindre milers de pacients i inclús va arribar a obrir una clínica privada entre Benicarló i Peníscola. El doctor Amat es va fer famós i també va participar en alguns programes de televisió. I amb la fama va vindre la polèmica, ja que alguns malalts van dubtar de les seues tècniques i li van acusar d’estafador. La Conselleria de Sanitat va intervindre, li va tancar la clínica i va prohibir l’Amatrisan. Va començar llavors un conflicte que es va dirimir a Castelló amb tancaments i demandes judicials.