El 9 d’octubre de 1238 el rei Jaume I va entrar en la ciutat de València i va culminar la primera part de la conquista del que anava ser el Regne de València. La segona part va arribar després amb la conquista dels territoris situats al sud del Xúquer. El 9 d’octubre suposa la data per a la partida de naixement del poble valencià, un regne que va tindre personalitat jurídica pròpia en el marc de l’antiga Corona d’Aragó. València, com cap i casal del regne, sempre ha celebrat esta data amb grans festejos i costums ancestrals. Però la resta del territori ho ve fent des dels anys de la transició.

L’any 1977 va ser històric perquè es va dur a terme una de les mobilitzacions més grans que recorda la història de la Comunitat Valenciana per a demanar llibertat, amnistia i estatut d’autonomia. Amb la recuperació de l’autogovern en 1982, quan es va aprovar l’Estatut d’autonomia, la festivitat del 9 d’Octubre va quedar institucionalitzada com el dia gran dels valencians. A partir d’aquell any, la llavors recuperada Generalitat valenciana va organitzar tot un conjunt d’activitats encaminades a vertebrar el poble valencià i sensibilitzar-lo en el valor de l’autogovern.

En 1990, coincidint amb la festivitat, Canal Nou, la televisió autonòmica, va començar les seues emissions. Passat un any, en aquell octubre de 1991, la televisió valenciana estava totalment consolidada i personatges com Joan Monleón, amb el seu concurs de a guanyar diners, s’havia fet molt popular.

Amb este ambient, la ciutat de Castelló va celebrar la festivitat fent-la coincidir amb els actes inaugurals de la Universitat Jaume I que van tindre com a manifestació central la solemne sessió acadèmica, presidida pel titular de la Generalitat, el socialista Joan Lerma, en la que es va investir primer doctor honor causa al premi Nobel de química Aoron Klug. Un concert de Raimon en el Teatre Principal i una mascletà disparada en l’avinguda del Rei van ser els altres actes centrals de la inauguració.

D’aquesta manera, la nova universitat de Castelló, la primera primera creada per la Generalitat valenciana, va lligar els seus fastos fundacionals amb els de la Comunitat, que és l’antic regne que va fundar el nostre rei Jaume I. H