EEl Museu d’Art Contemporani de Vialafamés és una de les joies que podem trobar a la província de Castelló. Es tracta d’un espai cultural singular i únic a la província, pròxim a complir cinquanta anys. Actualment ho dirigix la professora Rosalía Torrent, catedràtica d’Estètica en la Universitat Jaume I i una de les grans especialistes en l’art actual. A pesar que este Museu, que es localitza en el Palau del Batlle de Vilafamés, un magnífic edifici del segle XVI, hauria de ser un dels grans atractius turístics a Castelló, continua sent un gran desconegut per al gran públic, inclosos molts castellonencs que increïblement no coneixen ni tan sols de la seua existència.

El Museu d’Art Contemporani de Vilafamés va nàixer en 1972 de la mà del llavors alcalde de la població, Vicente Benet, que era a més diputat provincial sota la presidència del notari Nicolás Pérez Salamero. Gràcies a càrrec seu, va implicar a la corporació provincial en la seua gestió, institució que, des de llavors, sempre s’ha bolcat amb el Museu. Vilafamés, des de mitjans dels anys seixanta, va ser refugi d’artistes i en aquells anys de modernitat i contestació, va nàixer en la vila un moviment artístic sense parangó en tota la Comunitat Valenciana. L’impuls de tota aquella moguda va ser el crític d’art Vicente Aguilera Cerni, el qual va proposar la fundació del Museu i va aportar gran part de la seua obra.

L’alcalde i el crític, recolzats de diversos artistes castellonencs com Luis Prades o Beatriz Guttmann, van aconseguir en poc de temps rehabilitar el vell palau del Batlle i consolidar una gran col·lecció en què no va faltar la pintura de loos més grans com Pablo Picasso o Joan Miró. A més van aportar obra grans artistes com els integrants del grups Parpalló i Crònica o artistes de la talla de Renau, Genovés, Michavila, Alfaro y Manolo Boix. Ara fa 25 anys, i encara sota la direcció de Vicente Aguilera Cerni es va incorporar a la col·lecció més quatre-centes noves peces, entre quadros, gravats i escultures, que hui formen part de la magnífica oferta d’un Museu ocult entre els empinades carrers de Vilafamés però que és una de les joies de la corona per a la província de Castelló. H