És el moment de fer força entre tots. Amb unitat. De fer escoltar la veu unívoca de les nostres empreses i de les nostres institucions per defensar la nostra indústria, el nostre motor. Cal que la nostra veu s’escolte a la Unió Europea. I ha de ser ara o mai, perquè la Comissió Europea ha començat ja el procés de revisió de les mesures ‘antidumping’ que fins ara protegien els mercats europeus d’una entrada massiva de taulells fets a Xina.

El sector de la ceràmica ha patit una crisi durant l’última dècada, sense que cap administració es preocupara per fer un pla d’ajudes, com els que sí que s’han fet per altres sectors, i sols, el saber fer del propi sector ha aconseguit que es poguera superar la crisi, això sí, amb molt d’esforç i sacrificis, com hem pogut veure en els últims anys. Ara, les expectatives són millors, i a poc a poc, les xifres consoliden una línia ascendent del sector ceràmic que està generant nous llocs d’ocupació a l’Alcora i també al nostre entorn.

A l’Alcora des del govern municipal, hem reactivat la redacció del Nou PGOU, paralitzat els últims 5 anys, que marcarà el futur industrial i estem executant polítiques generadores de confiança perquè les empreses puguen ampliar les seues produccions i que noves firmes puguen vindre a instal·lar-se a la nostra població. De fet, en el poc temps que portem de govern, diverses empreses s’han interessat per fer ampliacions i instal·lacions noves a la nostra població, que portarien centenars de llocs de treball nous, tant necessaris i que ajudarien al progrés col·lectiu.

competència deslleial

Tot este esforç i esta recuperació incipient se’n pot anar a terra pel perill que ara ve en forma de ‘competència deslleial’ que pot posar al sector davant d’una nova crisi, i esta vegada quasi definitiva, doncs davant del ‘dumping’ xinés, poc pot fer la nostra indústria.

Cal recordar que la indústria ceràmica xinesa rep ajudes de la seua administració que fa que els preus no sols siguen més competitius, sinó que al nostre territori no es puga ni arribar al cost de fabricació del producte. Per tant, significaria que una part important del sector no seria viable.SClBÉs veritat que des del govern de l’Alcora vam ser els primers en moure fitxa fa més d’any i mig i aconseguirem la unanimitat de tota la corporació en un tema cabdal per al nostre poble. Però també hem portat a totes les institucions una sèrie d’iniciatives per evitar que caduquen les mesures ‘antidumping’ que ens protegeixen del gegant asiàtic.

Vam aconseguir, amb el suport de tots, posar el problema del ‘dumping’ xinés a l’agenda política d’altres Ajuntaments, de la Diputació i de Les Corts. Però això ara ja no és suficient.

una decisió

En aquest moment, Europa ha de prendre una decisió que determinarà el futur de la nostra indústria, de l’ocupació a les nostres comarques, dels llocs de treball dels nostres pobles. I el risc és molt alt. Tant, que la pròpia patronal ceràmica ASCER ha advertit fa pocs dies en un comunicat que “si no es renoven les mesures de protecció front a Xina, es causarà un dany irreparable” a la nostra indústria.

Perquè Xina, no ho oblidem, ha augmentat en un 30% la seua capacitat de producció ceràmica des de 2011. Tant és així que, per ara la capacitat de producció ceràmica del gegant asiàtic és fins a quatre vegades superior al consum ceràmic de tota la Unió Europea.

noves propostes

Davant d’aquesta conjuntura, i com a diputat no he pogut ni volgut quedar-me de braços creuats. Per això hem portat al Debat de Política General de les Corts, el més important de l’any, una proposta de resolució per tal de refermar el suport de les institucions valencianes a la nostra indústria. Així, hem propiciat un acord on les Corts Valencianes exigeixen el Govern Central que faça les gestions oportunes davant Europa perquè es renoven les mesures ‘antidumping’.

exigències per a tots

No podem permetre que el govern en funcions de Rajoy, marejat pel ‘Juego de Tronos’ en què ha convertit el Congrés, faça de nou oïdes sordes a les exigències de la indústria, dels treballadors, de les institucions castellonenques i valencianes.

Els alcorins i les alcorines ens juguem molt i totes les comarques de Castelló també. Per evitar que Rajoy es faça el suec davant el problema xinés, des de Castelló hem de tornar a alçar la veu, clara i forta. Ens juguem el futur. H