L’Ajuntament d’Almassora estarà enguany present per primera vegada a Cevisama. Durant la que fa anys que és una de les fires més importants del món per a la indústria del taulell i una referència per als compradors i els productors internacionals, farem costat a un sector que genera milers de llocs de treball a les nostres comarques.

En el sector ceràmic, tradició i innovació estan inevitablement lligades. D’eixa tradició artesana, de matèries primeres de qualitat i de feina feta a mà, portarem una mostra a Cevisama. A pesar del valor de la tradició, el present del sector passa per la innovació. La recerca de nous materials, noves tècniques i nous mètodes de producció ha d’anar lligada a una reconversió de les indústries, la incorporació de nous models de negoci i l’adaptació al context internacional per posicionar la ceràmica valenciana al lloc privilegiat que es mereix.

Durant la llarga crisi econòmica que hem atravessat i que encara es deixa notar al cor dels nostres pobles i ciutats, hem sigut conscients de la importància de tenir un sector industrial sòlid, flèxible, diversificat i capaç de projectar-se internacionalment per tal de mantenir i crear ocupació. Ocupació de qualitat i estable, dos aspectes que els competidors més ferotges de la ceràmica valenciana no sempre respecten. Per això és important que les empreses puguen disposar de professionals autòctoncs amb l’especialització necessària per a complir amb la qualitat del producte.

Enguany hem sabut que molts empresaris tenen dificultat per a trobar personal degudament qualificat. En aquesta línia, l’Ajuntament d’Almassora ha posat en marxa diverses iniciatives per establir un contacte fluid amb la indústria local i conèixer de primera mà les seues necessitats. Volem que l’actual i la futura demanda laboral del sector trobe els perfils adients en els joves de les nostres comarques i que puga aprofitar-se, alhora, de l’experiència d’aquells que disposen d’una llarga trajectòria a la ceràmica. Almassora forma part des de fa anys del Pacte Territorial per la Ceràmica, una entitat que treballa per afavorir la consolidació del teixit empresarial i la creació d’ocupació. I per això en els últims temps, part de la seua tasca s’ha centrat a assessorar aquells que volen aventurar-se a posar en marxa el seu propi projecte i a evitar el tancament de negocis per mantindre la fortalesa d’un sector del qual viuen tantes famílies.

LA CRISI

La crisi econòmica ha suposat un període molt dur per a la indústria taulellera, però també ha sigut un revulsiu per explorar nous mercats, nous productes i nous conceptes, fins al punt que ha fet que el sector es renove totalment. Una de les coses que més m’agrada de Cevisama és la capacitat que tenen de sorprendre als visitants totes eixes idees en forma de textures, efectes òptics, muntatges i aplicacions. I eixes idees les hem creat nosaltres, el valencians i les valencianes. Ningú com nosaltres sap aprofitar les oportunitats.