El pròxim cap de setmana se celebraran a Forcall els ludi leserenses, una festa de recreació històrica organitzada a l’entorn de la ciutat romana de Lesera. En la seua novena edició, els forcallans ens conviden a reviure de manera festiva l’antiguitat de la nostra terra. Podrem participar en una visita guiada que ens descobrirà els més amagats secrets de les seues ruïnes i viatjar fins als temps dels romans, quan en aquella xicoteta mola pròxima a Forcall hi havia ni més ni menys que l’única ciutat romana coneguda a les comarques castellonenques.

L’organització de la fira ibero-romana suposa un gran esforç per a Forcall que fa anys va entendre que calia tirar d’imaginació i afegir un nou atractiu a la població. Un bon exemple de com, a pesar dels seus escassos mitjans, han sabut posar en valor un recurs com és aquest important jaciment arqueològic per tal d’afegir un vessant lúdic al seu ja ric patrimoni natural, artístic i festiu i a la inestimable afabilitat de la seua gent. Parlem de les restes d’una ciutat romana que pel seu interés històric hauria d’haver rebut des de fa anys una major atenció per part de les administracions. Les seues considerables dimensions, amb prop de 8 ha de superfície, la complexitat dels treballs paisatgístics i d’excavació i l’exigència de conservar les construccions que s’hi troben, són suficients raons per entendre que les obligacions que comporta una ciutat romana ultrapassen les possibilitats d’un petit poble com Forcall.

Cal buscar, doncs, una fórmula per la qual totes les administracions contribuïsquen en la mesura de les seues possibilitats en la gestió d’aquest jaciment únic, amb inversions sostingudes i un projecte a llarg termini. Els nostres amics forcallans ja ho han van comprendre fa anys i es van posar a la faena. H