Diuen que col·leccionar art contemporani és una de les activitats més incompreses i enigmàtiques que poden observar-se en l’ampli catàleg de conductes humanes. Ho és en tant que no se sap amb certesa què és el que porta a una persona a voler posseir una obra d’art.

La passió i l’amor per l’art, unit a una voluntat de romandre lligat a la cultura, són alguns dels motius pels quals el col·leccionisme existeix. No obstant això, aquests motius es refereixen més aviat a l’àmbit privat. Quin és, per tant, la raó per la qual una administració pública comenci a seleccionar obres d’artistes per a conformar una col·lecció? Si traslladéssim aquesta qüestió a l’àmbit valencià, la resposta podria ser per «la necessitat d’impulsar i revitalitzar el sector artístic de la Comunitat Valenciana, reconeixent a aquells artistes i peces destacades que poden oferir una panoràmica de l’art contemporani actual», tal com va assegurar en el seu moment José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus.

En l’any 2017 la Generalitat valenciana, a través del mateix Consorci de Museus i amb la participació d’un comitè de selecció format per experts, ha anat configurant una col·lecció que és patrimoni de tots, i que constitueix un fidel reflex de l’heterogeneïtat i el dinamisme que caracteritza la nostra escena creativa.

‘FÓRMULES DE RESISTÈNCIA’

Amb cada remesa d’adquisicions s’han dut a terme exposicions itinerants per a acostar aquests béns artístics a les tres capitals de província de la Comunitat i, també, petites mostres amb una selecció d’aquestes obres en altres localitats. Sense anar més lluny, ara mateix es pot visitar a la Sala Gòtica de l’Ajuntament de Vilafranca una exposició composta per les obres de Maribel Domènech La casa i la voluntat de resistir; Tania Blanco A la victoire de... i Teresa Lanceta, Paracas. Sota el títol de Fórmules de resistència, aquestes tres propostes romandran exposades fins al 5 de gener. Les tres comparteixen, des de plantejaments tècnics molt diversos, un interès comú: la mirada a l’espai on l’individu es mesura amb el seu entorn social i la posada en valor de processos de resistència silenciosos que freguen l’heroïcitat.

De la mateixa forma que es va fer en 2018 amb els municipis de Sagunt i Potries, en aquesta ocasió s’han preparat altres dos cicles expositius, composts per tres exposicions cadascun, per a Vilafranca i per a Altea entre novembre de 2019 i maig de 2020, oferint una àmplia selecció de les 33 obres adquirides per la Generalitat en 2017, en una primera fase d’adquisicions. Una narració artística que és de tots.