Adaptar un clàssic com La Celestina al teatre de titelles. Això és el que ha fet Jaume Policarpo a través de Bambalina Teatre amb una producció que es va estrenar en el Festival Internacional de Teatre Clàssic d’Almagro el passat 2018 i que va rebre també quatre guardons en els Premis d’Arts Escèniques Valencianes, inclòs el de millor espectacle de teatre i millor actriu per a Águeda Llorca.

Vist l’èxit, podem afirmar que Policarpo i Bambalina Teatre van fer bé, molt bé, a «recuperar» aquesta obra de Fernando de Rojas que es representarà en el Paranimf de la Universitat Jaume I de Castelló divendres que ve, 15 de març.

El mateix Jaume Policarpo reconeix, després d’«enfrontar-se» a aquest clàssic de la literatura espanyola, que no la recordava tan densa i intricada. «Tampoc recordava la seua subtilesa filosòfica, la seua vivor intel·lectual. No sabia que tot, en essència, segueix igual cinc-cents anys després», explica. Així, per a afrontar aquest repte de recompondre aquesta obra, va deixar fluir el seu «sentit teatral, guiant-me per aquest sentit de titellaire que propendeix a substanciar en el grotesc ara i en el sublim després per a acabar rematant amb un bon cachiporrazo».

Per a Policarpo, «la titella sintetitza la representació». Certament, aquesta adaptació atén «un context teatral i d’exhibició en crisi», per això des de Bambalina van voler apostar per una fórmula artística «més essencial deixant a les mans de dos intèrprets el difícil repte de representar la famosa tragicomèdia de Calisto i Melibea». El propòsit principal del muntatge és proporcionar al públic l’oportunitat de penetrar en les entranyes d’aquesta obra prodigiosa des de la vivència i el sentiment «depassant així la perspectiva més distanciada i intel·lectual que emana de la lectura de l’obra».