El cantautor Albert Pla mostrarà al públic castellonenc un original espectacle multimèdia en el qual viatja per les ansietats que formen part de la vida, perquè com explica ell mateix, quan un creu que ja ha perdut el temor a tot, de sobte, «pum! (...) apareix un nou per aquí».

La por a un mateix, a la mort, als altres... tot el que ha d’enfrontar l’ésser humà, des de la infància fins més enllà de la mort, recorre aquesta obra musical, Miedo, que està repleta de projeccions, jocs de llums i altres experiments visuals a càrrec de l’estudi de creació audiovisual espanyol Nueveojos i que es representarà en el Teatre Principal de Castelló dissabte que ve, 27 d’abril.

L’espectacle està dirigit per Pepe Miravete, amb la col·laboració dels argentins Manuel Mendanha i Juliana Laffitte, parella artística i en la vida real que conforma el col·lectiu Mondongo i acostumats, com el mateix Pla, a experimentar i a estimular al públic amb les seues obres. El resultat és un original thriller que ha viatjat des de l’Argentina a Madrid o Barcelona, entre altres racons de la geografia espanyola. Aquest viatge de por promet deixar sense paraules als assistents, ja que, com admet el mateix Albert Pla, «no és qüestió d’entendre-ho» sinó de «percebre sensacions».

POLÈMIC

Conscient que les seues clares, molt iròniques, i, a vegades, provocadores declaracions solen provocar un fort impacte mediàtic, defensa que ell no pretén generar titulars, però que, a vegades, li fan parlar de coses que no li importen i de les quals no té «ni idea», per la qual cosa acaba donant-los.

A vegades, això ha donat motiu a censures, boicots, suspensions dels seus concerts i innombrables polèmiques, com la protagonitzada a l’abril de 2017 amb Ciutadans després que Pla acusés la formació política d’intentar impedir la seua actuació a Astúries.

«Sempre ha passat, però jo ja estic acostumat. El primer disc que vaig fer ja van vetar el vídeo, el segon van treure una cançó, en el tercer disc van treure una altra... Sempre hem estat denunciats i ara estic molt content perquè com denuncien a molta gent ja, em sento més acompanyat», assegurava en una entrevista quan va estrenar l’any passat aquesta peça.

El periodista Jordi Bianciotto assegurava, després de ser testimoni d’aquesta obra al Festival Grec, que Pla «és el subministrador de titulars estridents però també el tipus capaç de fer observacions tan subtils com que la retòrica del ‘nosaltres’ pot acabar sent un automatisme impersonal». Per a Bianciotto, Miedo acull a aquesta idea i «vol expressar inquietuds tan singulars que, per això mateix, poden interpel·lar a uns altres. No totes ho són tant, però Pla les expressa d’una manera que traspassa la capa del genèric per a endinsar-nos en una caverna plena d’espectres antics i recòndits».

DIFERENT

Fa ja temps que els recitals de guitarra i butaca no semblen ser suficient perquè Albert Pla explique tot el que desitja, i després de successives incursions en el muntatge músicoteatral, Miedo és, en paraules de Bianciotto, «un dels seus majors assoliments». Amb cançons subtils i inquietants, algunes d’elles obra de Raül Fernández, Refree, una substanciosa posada en escena per part de Nueveojos i Mondongo, i la seua solitària i definitiva presència, el Teatre Principal de Castelló viurà, gràcies a la programació trimestral que ofereix l’Institut Valencià de Cultura (IVC) aquesta primavera, una experiència a través d’aquestes cançons que, a priori, eren per a nens, encara que, com assegura Albert Pla, «a Refree i a mi se’ns van disparar les pors i ja ens vam adonar que era cada vegada més extrem perquè fos un disc per a nens». Un espectacle que comença parlant de la mort, la mare de totes les pors, segueix la vida d’una persona i acaba inevitablement, de nou, amb la mort. Preparats?