Iban Urizar està darrere d’Amorante, un projecte musical, el nom del qual, com assegura el periodista Pablo Cabeza, «és una picada d’ullet a dos artistes que han traspassat la seua sensible pell, el cantaor granadí Enrique Morente i el brasiler Rodrigo Amarante».

Per a molts, Amorante ha estat i és una de les sorpreses més grates i emocionants dels últims temps. En el seu treball, breu encara, però molt potent, ofereix una col·lecció de cançons que van més enllà del merament musical, perquè aprofundeix en aspectes que tenen molt més que veure amb les arrels, la identitat. L'etnomusicòleg guipuscoà, multi instrumentista forjat en nombrosos i diversos projectes —va ser membre de Cafè Teatre, una sort de banda repleta de talents com Xabier Erkizia o Iñigo Ugarteburu entre altres—, ha volgut fer un pas al capdavant i alinear-se amb aquest refrescant front d’artistes disposats a despullar-se de prejudicis i treure de l’armari la tradició musical, des de Niño de Elche fins a Los Hermanos Cubero, passant per Lorena Álvarez o Pablo und Destruktion.

La seua proposta destil·la, com diuen des de la promotora castellonenca Born! Music, «una quantitat de gèneres que descol·loca a l’oient però el situa en territoris coneguts». Així, des d’Euskalherria però amb la vista posada en l’horitzó, «Amorante tinta les seues composicions amb aires orientals, flamencs, totes les músiques caben en un discurs suggeridor i ple de matisos», ens compten. Després d’escoltar-ho en algunes plataformes en línia —en el seu bandcamp es troben els seus treballs manuela eta brueghel zarra i amorante, el seu disc de debut—, podem assegurar que així és.

Amorante serà el protagonista de la primera sessió primaveral del SONS Castelló, cicle de músiques independents. Urizar actuarà al Teatre del Raval el pròxim 15 d’abril, a partir de les 20.00 hores, i donarà peu al fet que els assistents protagonitzen un viatge per terres inexplorades, recòndites, de la tradició basca impregnada per aquestes altres sonoritats que a ell tant li han marcat i que ha fusionat d’una manera succinta.

Després de l’actuació d’Amorante, als fans incondicionals d’aquest cicle musical els esperen tres concerts més fins al mes de juny: Marc Melià, el 6 de maig; Michel Cloup Duo, el 13 de maig; i Samana, el 3 de juny. Com a gran novetat en aquest trimestre, destaca aquesta doble actuació el mes de maig. Sensacions i emocions al SONS.