En el segle XX, l’art va voler desembarassar-se de molts preceptes formals que semblaven ancorar-lo, d’aquí, potser, que molts artistes comencessin a trencar barreres amb l’objectiu de buscar una major comunicació a través de les seues obres, d’establir una intimitat amb elles i amb l’espectador. A més, es va buscar que l’obra d’art constituís un univers propi, és a dir, un element autònom amb el qual poder transmetre un missatge, ja sigui crític o purament un divertiment.

En aquest sentit, i tal com ja l’expressés Arthur C. Danto: «Una obra d’art es defineix sempre per dos criteris essencials: el significat i la materialització, als quals ha d’afegir-se un tercer, que és la interpretació que cada espectador li aporta», i això és una cosa que ha anat arrelant en la mentalitat col·lectiva. A poc a poc s’ha creat una consciència en la qual es valora més el missatge i on es busca, també, una estètica definida per la seua complexitat. Els joves artistes això ho tenen clar, encara que no sempre resulta senzill —sense parlar de la precarietat en la qual la majoria viu— que se’ls pugui valorar el seu treball i, per tant, valorar l’esforç i capacitat intel·lectual que duen a terme.

Art emergent, a Vila-real

Des de fa un temps, i de la mà de Pascual Arnal, a Vila-real —amb el suport del Departament de Museus de la Regidoria de Cultura— es poden veure alguns exemples d’aquests nous talents. Gràcies a la Mostra d’Art i Creativitat, més coneguda com a TEST, artistes emergents de la Comunitat Valenciana poden mostrar les seues creacions i enguany, malgrat les circumstàncies que ens envolten, no anava a ser d’una altra manera.

Sí, així és, el 6 de febrer, el Convent, Espai d’Art, de Vila-real, obrirà les seues portes perquè puguem assistir a la vuitena edició d’aquesta cita que tornarà a estendre’s a l’espai públic de la localitat i que, asseguren, és «la més experiencial». «El públic haurà d’activar la seua capacitat d’imaginació abans de voler entendre què és el que realment està passant», assenyala el mateix Pascual Arnal.

Aquesta vuitena edició emergeix després de l’aturada de la pandèmia que va deixar en l’aire al març del passat any la incursió artística de 2020. Així, TEST «reprén pulsacions i aterra de nou en un al·legat a la cultura segura i amb el record a la figura i l’obra de Hyuro, una de les artistes urbanes que ha pinzellat la història del festival, que va faltar al novembre», explica Arnal, qui comenta que fins al 18 d’abril es podran veure, analitzar i reflexionar les obres «d’Ana Spoon (escultura, dibuix, escriptura i instal·lació), Cecilia Vidal (fotografia), Mario Mankey (intervenció escultòrica) i E1000 (art urbà)».

Aquesta selecció d’artistes, diu arnal, «se submergeix en el món de les sensacions». Per aquest motiu, «l’espectador haurà de deixar-se portar per a poder gaudir, ja que no tindrà davant propostes conceptualment lineals: les obres d’enguany suggereixen més que conten, evoquen més que narren…», explica. El fil conductor d’aquesta exposició col·lectiva és que els qui la fan possible «treballen al marge de les seues disciplines i comparteixen un punt de risc plàstic».

Qui és qui?

Mario Mankey (Sagunt, 1985) és un artista jove que està despuntant internacionalment. Per la mateixa senda de cerca artística camina Cecilia Vidal (Montevideo, 1989), que té una obra fotogràfica on la documentació i la representació difuminen els seus límits. També Ana Spoon (València, 1989) encaixa en la filosofia del TEST i en l’autenticitat buscada a colp d’instal·lacions de teles i llums.

I com a peça angular del TEST 2021, tal i com remarca Pascual Arnal, està l’artista urbà E1000 (Madrid, 1981), qui serà l’encarregat d’ampliar l’oferta museística a l’aire lliure que empara la Mostra i que perfilen ja les obres de Pantone, Borondo, Escif, Sam3, Louis Lambert (3TTMan), Hyuro i Mohamed L‟Ghacham, de qui pren ara el relleu. Els murals de gran format polits pels seus predecessors deixen pas aquest any de la mà d’E1000 a diverses xicotetes intervencions urbanes que podran gaudir-se en diferents parts de la ciutat i que reflecteixen la seua línia de treball, basat en la interacció amb els elements que ofereix la ciutat i de la seua percepció a través del color. E1000 reprodueix també aquest patró de llibertat i treball fora dels cànons establits que uneix als quatre rostres visibles del TEST. A diferència de les últimes propostes que han passat per TEST, E1000 usa un llenguatge més íntim, primari i abstracte.

Cal visitar Vila-real a partir del 6 de febrer. Sí o sí.