La relació entre La Xina A.R.T. i Coll Blanc Espai d’Art es remunta uns quants anys enrere. El vincle va ser l’enyorat artista castellonenc Ramon Roig.

Situat enmig de la natura, a l’Alt del Maestrat castellonenc, l’espai d’art que dirigeix Mariano Poyatos és una mena d’oasi de creació, en el qual unes magnífiques instal·lacions (amb dues sales polivalents i tallers de treball complets) i un entorn natural de bellesa feréstega emmarquen una iniciativa cultural de primer nivell. Única i rebel, així és Coll Blanc, i amb aquesta pulsió s’ha caracteritzat sempre la feina de Poyatos alhora de establir vincles amb altres espais, sales i galeries d’art. Un d’aquest, fou el que va sorgir amb Xesco Mercé i La Xina A.R.T de Barcelona.

Des del primer, de molts intercanvis que han realitzat, intercanvi de sensibilitats i pensaments, han sorgit propostes que resulten de gran interès, com la que es va inaugurar el passat 30 de març a la ciutat Comtal.

Es tracta d’Antropologies contemporànies, exposició que se’ns presenta com un diàleg entre dos artistes que coneixem molt bé, com són Pepe Beas i Alejandro Mañas. Ambdós han treballat, a vegades de forma divergent i altres concomitant, el fet espiritual de l’art. «Les seues dues visions poden apropar-se fins l’entortolligament o divergir a distàncies siderals», expliquen des de La Xina A.R.T., per afegir a continuació que, «gairebé com ho poden fer l’Art i l’Antropologia. Ambdós camps contribueixen als modes de pensar allò visual i ens ajuden a comprendre el món. Ambdós (disciplines i artistes) aprofundeixen en la mirada sobre l’altre i la seua cultura».

LES PROPOSTES

Pepe Beas es val del mite de Runa Uturunco per reflexionar i reinterpretar conceptes tan antics com el propi món: el mal, l’ànsia de poder, la immortalitat. Ho fa amb un treball tan exquisit a nivell formal com rigorós a nivell d’investigació (religiosa o històrica). El protagonista de la seua obra, un vell bruixot quítxua, savi i experimentat, que empra cada retall de la seua pell i la seua corporalitat per crear un ésser nou, més potent, fort i vigorós, més bestial, és potser també un avatar del propi creador, la condició del qual l’aboca a un perpetu estat de regeneració.

Alejandro Mañas, per la seua banda, sempre ha treballat a la recerca de respostes filosòfiques a les grans qüestions, des de la mística i la renovació espiritual.

Un recent viatge a Colòmbia l’ha posat en contacte amb tribus que entenen la natura i el cel com a déus o, dit d’una altra manera, com a camins de coneixement ancestrals. La seua obra s’impregna, ara més que mai, del concepte Natura, com a mitja de recerca, trobada i respecte. El seu treball experimental és com una porta lluminosa que hem de travessar per arribar a l’interior de la nostra pròpia ànima.

Així doncs, Antologies contemporànies és una invitació a la pausa, a la reflexió, feta per dos artistes que ens ajuden a mirar i comprendre aquest món estrany, com un silenci irreal i feréstec enmig de les serres del Maestrat. L’exposició romandrà oberta fins el proper 11 de maig.

Art de Castelló que va més enllà física i espiritualmlent.