Siguem sincers i parlem clar: ningú en el seu sa judici apostava per un projecte com el MIAU. Un museu d’art urbà en un poble de l’interior de Castelló? Impossible. Això no pot tenir èxit. No generarà interès. Ningú es farà ressò. No, no, no...

Edgar Alla Poe va dir una vegada: “La ciència no ens ha ensenyat encara si la bogeria és o no el més sublim de la intel·ligència”. I jo beneeixo aquesta genial bogeria que van idear fa ja tres anys els aventurers i visionaris del MIAU que han fet de Fanzara un centre actiu, somiador i compromès amb la idea que l’art és part fonamental de les nostres vides, que ha de ser accessible per a tots i fer-nos partícips d’una realitat en la qual tot és possible.

Des del seu primer any vam ser conscients del seu valor i importància. Mai vam dubtar d’aquest projecte que es caracteritza per estar en constant canvi i creixement. Dia rere dia s’esforcen per aprendre, per tendir ponts amb altres institucions i cites semblants. I és que el MIAU no ha deixat de creure en el valor de l’art com a mitjà fonamental per establir relacions sinceres entre els individus, les persones. Això ès bo, creguin-me.

La funció sociabilitzadora de l’art és un fet i en Fanzara té un dels seus millors exemples. Tot el poble es bolca edició rere edició en aquest festival que s’ha convertit en un gran fenomen, com així ho demostren els articles i reportatges que li han dedicat tant mitjans nacionals com internacionals. La clau o fórmula de l’èxit en aquest cas és ben senzilla: ser honestos i creure que el que un fa realment val la pena.

Les cases i carrers de Fanzara han passat de l’anonimat a convertir-se en obres d’art “vives”. Durant tot l’any aquell que vulgui apropar-se per conèixer de prop els espectaculars murals i treballs minuciosos pot fer-ho amb total llibertat. Aquí tot és de tots. Tanmateix, hi ha unes dates concretes en què l’activitat creativa cobra més força. És el moment en què tornen a reunir-se artistes procedents de qualsevol racó del planeta per aportar el seu granet de sorra. Aquest any aquest enrenou artístic se celebrarà del 7 al 10 de juliol.

ELS ARTISTES // Aquesta tercera edició representa “un punt d’inflexió i reflexió”, com afirmen des de l’organització. Això és així perquè han decidit obrir el festival a altres disciplines, com l’art multimèdia o les instal·lacions interactives. Seran més de vint dels artistes que “envairan” Fanzara per promoure un cop més l’art i la cultura, el pensament crític i la seva vinculació amb el medi ambient i l’entorn rural. Alguns d’ells són Aïda Gomez, AnimalitoLand, Arquicostura, Artinwreck, Basurama, Bubbles, Dingoperromudo, Hyuro, Isaac Mahow, Ilia Mayer, Rodrigo Branco, Rosh 333, Trashformaciones, Maya Jankovic, Juan Plasencia, Luis Montolio... I que el ritme no pari. Art, música, somriures i riures, acció i sensibilització. Tot això i més és el MIAU.